La Universitat Internacional de Menorca ha organitzat un curs sobre titulat La dona i la història de la gastronomia. L’impartiran diversos especialistes com ara Núria Bàguena Maranges, professora de la Universitat Oberta de Catalunya i assessora de patrimoni culinari, dedicada al món culinari des dels anys vuitanta; Carme Gasull, periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia; i Rosa Rotger Triay, autora del blog Tiberis a casa.
La cita tendrà lloc els dies 11 i 12 de març al Centre Cultural Convent de Sant Diego d’Alaior i, també, al Museu de Menorca. Segons s’explica al programa, la historia de la gastronomia té un interès cabdal en tots els àmbits de la cultura: l’alimentació, la salut, l’economia, les relacions socials, l’art, l’antropologia i, inevitablement, en les diferències de gènere. Atès que ha estat escrita per homes, centrada en l’equívoc concepte d’alta cuina (tant en temps de reis com de classes benestants), ignora paradoxalment l’aportació femenina. Tanmateix, aquesta aportació és l’autèntic motor de tots els canvis en l’evolució de la cuina, coneixement que ens va convertir en homes i dones. Pep Pelfort, coordinador del curs explica que des d’aquesta formació «proposam una revisió des de diferents perspectives femenines per tal de reescriure-la amb tot el contingut silenciat».
El curs s’adreça a historiadors, antropòlegs, amants de la cuina, cuiners, editors de la Viquipèdia, artistes. A més, és una activitat reconeguda per al Passaport Cultural per alumnes de grau de la Universitat de les Illes Balears.
El preu de la matrícula és de 40 euros i el dinar hi està inclòs.
El programa és el següent:
Dissabte, 11 de març
Lloc: Centre Cultural Convent de Sant Diego d’Alaior
- 9.30 h. Recepció i documentació.
- 10 h. Introducció al curs. Pep Pelfort
- 10.30 h. Dones i oficis culinaris des de la prehistòria. Núria Bàguena
- 12 h. Pausa. Cafè, suc i rebosteria menorquina amb receptes.
- 12.30 h. Dona i gastronomia en l’actualitat. Carme Gasull
- 13.30 h. Taller dinar. Rosa Rotger i Pep Pelfort (receptes amb història)
- 15 h. Sobretaula tertúlia. Tots els professors
- 16 h. 120 cuineres menorquines del segle XVII al XX. Pep Pelfort
- 17 h. Els receptaris antics de Menorca. Rosa Rotger
- 18 h. Cuineres de la Xina en època medieval. Núria Bàguena
- 19 h. Classe conjunta: Revisió de la història de la gastronomia: les dones silenciades.
- 20 h. Picada xinesa i menorquina (receptes amb història).
Diumenge, 12 de març
Lloc: Museu de Menorca (Maó)
- 11.00-13.30 h Visita guiada especial a l’exposició «El gust de Menorca»
Inscripcions: http://www.uimir.cime.es/sol/formsol.aspx?TIPO=INS