Ara que han acabat els àpats nadalencs, amb menús poc habituals, amb més quantitat de menjar, és hora de tornar a la normalitat. Que aquests dies haguem estat més flexibles és normal i evidentment no passa res. Són dates per ajuntar-se amb la família, per donar-se un caprici, per celebrar i, sobretot, de gaudir les festes com cal.
Però arriba el gener i és un bon moment per fer una reflexió d’hàbits i marcar objectius realistes a curt i llarg termini. Insistesc: les fites proposades han de ser realistes perquè moltes de vegades, a l’hora de marcar objectius, ens fixam més en allò que ens agradaria que en allò que és viable. Al cap i a la fi, un canvi d’hàbits no és un pegat temporal sinó una cosa que cal valorar a mitjà i llarg termini. L’important és que aquests hàbits siguin inclosos en el nostre dia a dia sense que suposin un esforç, sinó part de la nostra vida quotidiana.
Ser conscients del punt de partida i reconèixer que l’adquisició d’hàbits no és un esprint, sinó més aviat una carrera de fons, ens permet establir petits reptes assequibles en pro d’un objectiu final més gran, sense que això ens porti a la frustració per no avançar al ritme que ens agradaria. Aquests hàbits no han de ser la resposta a unes exigències estètiques o a un sentiment de culpa que s’hagi de compensar amb dietes restrictives ni compensatòries, sinó que han de tenir com a finalitat l’autocura i el mim cap a nosaltres mateixos. Al final som la nostra millor companyia.
Per això, és important fugir de les dietes, que moltes vegades juguen contra les nostres emocions. Quan són molt restrictives ens provoquen un sentiment de càstig i sobretot de culpa si no complim, i això no ens afavoreix gens. Les dietes són difícils de fer i l’única cosa que aconsegueixen és que desenvolupem una mala relació amb el menjar; que visquem moments d’angoixa en detriment del nostre benestar emocional i social.
Però dins de les dietes, cal posar una alerta vermella especialment a les dietes detox. No són saludables les restriccions, les dietes compensatòries o saltar-nos algun àpat perquè això propicia que entrem en un cercle infinit de malestar, culpa i descontrol. Saltar-nos algun àpat comporta que en el següent tinguem més gana i, per tant, que ingerim més quantitat de menjar. Això es pot convertir en una espiral del qual serà difícil sortir.
Tampoc no són aconsellables alguns mètodes puntuals que es posen de moda, com el cas del medicament antidiabètic Ozempic, que estan utilitzant persones de tot el món sense cap control tot i que pot provocar efectes secundaris severs com coma diabètic o afectacions renals. A més, aquests medicaments no són eficaços a llarg termini si no van acompanyats d’un canvi d’hàbits.
Algunes pautes per tenir cura de la nostra salut després dels dies d’excessos són:
- Incloure fruita i verduraals nostres àpats principals perquè són font de vitamines, minerals i fibra. Les racions ideals són dues de verdura i tres de fruita al dia.
- No oblidar incorporar als nostres àpats principalsfonts proteiques d’origen animal (peix, ous, carn), o bé, d’origen vegetal (llegums, llavors…). Una bona aportació proteica ens ajuda a mantenir i/o augmentar la massa muscular i ens proporciona més sensació de sacietat.
- Beure aiguafins i tot encara que no tinguem sensació de set durant el dia. Moltes vegades simplement el tràfec fa que no ens recordem, però és important mantenir-nos hidratats.
- Fer exercici físic amb moderació. Siguem realistes, no podem passar de vida sedentària a anar al gimnàs sis dies a la setmana. Hem d’adaptar els nostres objectius a les nostres possibilitats i fixar metes assumibles. És més positiu anar marcant petits reptes, assolir-los i generar un procés més lent, però més segur i satisfactori. Podem començar per augmentar els passos diaris, sortir a caminar més sovint, reduir les hores de sofà i de mica en mica anar portant una vida més activa, però de manera gradual i sense generar-nos frustració.