Aquest cap de setmana arriba la nova edició de la Fira del Llonguet. Es Pil·larí tornarà a ser el centre culinari, però aquest 2019 ho fa amb novetats. 

La primera és que dissabte horabaixa començarà la fira i que inclourà activitats infantils, swing i i llonguets a preus populars: a 4 euros els calents (de pilotes, sípia amb salsa i frit) i a 3 els freds (de pernil, formatge, paté, camallot i sobrassada).

Diumenge la Fira del Llonguet començarà a les 10 hores, hi participaran 15 forns, com també una cinquantena de paradetes d’artesans, i ocuparà els carrers Muntanya, Josep Tomàs de Renteria, Roncal, Sor Damiana i Martina Pasqual. Cal destacar que s’habilitarà un aparcament amb més de 15.000 metres quadrats i que la línia 31 de l’EMT oferirà autobusos cada 30 minuts des de la Porta de Sant Antoni de Palma. A més a més, d’entre tots els forns que hi participen, el jurat triarà el Millor Llonguet 2019.

Llonguet gurmets

L’associació de cuiners ASCAIB oferirà una demostració en directe de cuina i llonguets gurmets, el diumenge 28, a les 10 hores. L’acte comptarà amb la participació del cuiner Shen Qian Ye, que prepararà un llonguet sim sim ye; de Maria Salinas, que prepararà un llonguet amb porcella, albergínia, mel, mostassa i dàtils; i de Koldo Royo, que farà un llonguet a l’americana amb llamàntol. Els llonguets es vendran per 6 euros i els beneficis es destinaran a l’Associació de Veïns des Pil·larí.

Premi Tià Llonguet

Cada any, l’organització de la Fira del Llonguet lliura el premi honorífic Tià Llonguet que aquest 2019 es concedeix a títol pòstum al forner Miquel Pujol Ferragut, conegut com en Miquel del Forn de sa Pelleteria, al barri de sa Calatrava, una persona entrenyable que va endolcir durant 50 anys la vida dels palmesans.   

Tot i que els origens del forn es remunten a l’any 1565, com a Forn d’en Reixac, la historia familiar d’en Miquel es remunta a l’any 1916, quan el seu padrí Miquel Ferragut l’agafà després de tornar de l’Argentina a fer fortuna sense èxit, i posteriorment el va regentar Joan Pujol. Miquel Pujol, fill d’aquest darrer, va entrar-hi a fer feina amb 16 anys i va ser-ne el forner fins l’any 2012, quan es va jubilar. Actualment els seus fills, Joan i Miquel, continuen l’ofici i tradició amb el forn La Vida Dolça, situat a Son Ferriol i a Palma.

Programa de la Fira del Llonguet 2019

Dissabte, 27 d’abril de 2019

  • 18.30 h: Animació infantil amb Georgie Clown.
  • 20 h: Swing amb Stranger Swings.
  • 22 h: Música disco dels anys 80, 90 i 2000 a la Plaça de l’Església.

Diumenge, 28 d’abril de 2019

  • 10 h: Show cooking i venda de llonguets gurmet elaborats per Maria Salinas, Koldo Royo y Shen Qian Ye.
  • 10 h:Urban Sketchers retrataran diversos moments de la feria. Els dibuixos s’exposaran després.
  • 11 h: Actuació de cantautors del Sofa Fest.
  • 11 h: Inauguració oficial amb els xeremiers i K-Codril.