Leider ist der Eintrag nur auf Katalanisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

Un consum elevat dels aliments ultraprocessats accelera l’envelliment cel·lular. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi realitzat per la investigadora Lucía Alonso, membre de l’institut de recerca CIBEROBN de la Universitat de Navarra.

Alonso explica que els aliments ultraprocessats són productes que no contenen un aliment sencer o identificable, sinó llargues llistes d’additius, habitualment amb 5 o més ingredients, com aromatitzants, colorants, emulsionants, conservants i entre d’altres. Per exemple, les begudes carbonatades i refrescos, les carns processades (salsitxes, hamburgueses), la brioixeria industrial, els batuts i les postres làctiques, molts dels cereals ensucrats de l’esmorzar o les pizzes de fabricació industrial.

En la recerca, publicada al American Journal of Clinical Nutrition, hi han participat 886 participants (645 homes i 241 dones) de 57 a 91 anys. La catedràtica Amelia  Martí, directora de la investigació, explica que „l’envelliment propi de l’edat escurça els telòmers, fragments finals dels cromosomes, que són marcadors d’edat cel·lular. Però, a més, hi ha causes diferents que acceleren aquest escurçament. Entre aquestes hi ha una alimentació inadequada“.

Més estudis contra el consum d’ultraprocessats

Ara fa un any, la Universitat de Navarra va publicar un altre estudi que parlava dels perills dels aliments ultraprocessats. Els investigadors Carmen de la Fuente, Clara Gómez, Anaïs Rico, Maira Bes i Ismael Álvarez, del mateix grup de recerca (CIBERON), publicaren al British Medical Journal que consumir més de quatre porcions diàries d’aliments ultraprocessats incrementen un 62% el risc de mortalitat. Segons l’estudi: „cada ració addicional d’aquests aliments, entre els quals es troben els embotits, les postres làctiques ensucrades, les galetes o la pastisseria industrial, augmenta el risc en un 18%“. A l’estudi, dirigit per l’investigador Miguel A. Martínez-González, hi participaren gairebé 20.000 voluntaris.

Autoria imatge: PublicDomainPictures a Pixabay