„Hem seleccionat les 112 receptes més representatives de la cuina mallorquina“

Acaba de sortir del forn i ja és una obra imprescindible sobre gastronomia. Es tracta del llibre ‚Els millors plats de la cuina popular de Mallorca‘, de na Maria Antònia Sureda i en Pere Muntaner de Bojos per la Cuina, i de n’Antoni Tugores, expert gastronòmic. A part d’unes fotos precioses, què trobarem en aquest llibre? Una selecció de les 112 receptes més representatives de la cuina mallorquina, explicades fil per randa perquè qualsevol persona que es proposi preparar-ne una se’n surti amb èxit. Hi concretam tant les quantitats exactes d’ingredients com els temps aproximats de cocció; el nivell de

Acaba de sortir del forn i ja és una obra imprescindible sobre gastronomia. Es tracta del llibre ‚Els millors plats de la cuina popular de Mallorca‘, de na Maria Antònia Sureda i en Pere Muntaner de Bojos per la Cuina, i de n’Antoni Tugores, expert gastronòmic.

Maria A. Sureda i Pere Muntaner, autors del llibre, juntament amb Antoni Tugores.

A part d’unes fotos precioses, què trobarem en aquest llibre?
Una selecció de les 112 receptes més representatives de la cuina mallorquina, explicades fil per randa perquè qualsevol persona que es proposi preparar-ne una se’n surti amb èxit. Hi concretam tant les quantitats exactes d’ingredients com els temps aproximats de cocció; el nivell de dificultat; el preu (alt, mitjà o baix) i fins i tot les calories. També aportam en molts casos idees per fer variacions d’un mateix plat. A vegades, per simplificar-ne l’elaboració;

altres vegades per completar-lo o alleugerir-lo. Cada recepta, a més, va precedida d’una breu introducció de caire històric o etnològic que aporta dades interessants sobre el plat i que és útil per „ambientar-se“ abans de posar-se el davantal.

Com valorau fer un llibre conjuntament amb n’Antoni Tugores?
Ens va fer molta il·lusió tenir l’oportunitat de treballar amb ell, perquè és un reconegut expert en cuina mallorquina i admiram la seva feina d’investigació en aquest i en altres camps. El projecte va néixer amb dos objectius molt clars: divulgar la nostra cuina, tan rica i variada, i fer factibles i fàcils les receptes per a qualsevol persona, encara que no tengui experiència davant els fogons. I tot això pensant molt especialment en la gent jove, que de cada cop s’interessa més per la cuina i per la nostra en particular. La nostra cuina és riquíssima i, a més, exportable.

M.A. SUREDA: „HI CONCRETAM LES QUANTITATS EXACTES, LA DIFICULTAT… I FINS I TOT LES CALORIES“

D’on ve la teva passió per la cuina, Maria Antònia?
De ben petita ja m’agradava veure tot el procés de transformació dels aliments. Primer només mirava i feia quatre cosetes. Em fascinava tot allò. La padrina era molt bona cuinera i ma mare, encara millor que la padrina. He tengut bones mestres. De ma mare ho he après quasi tot. Encara ara, als seus 85 anys, manté la mateixa passió per la cuina que ha tengut sempre. Quan vaig tenir deu o dotze anys ja em varen començar a deixar preparar algun plat per al dinar familiar. Vaig començar amb dolços i llavors vaig anar aprenent altres plats. D’aleshores ençà no he parat de recollir receptes familiars i de persones amb qui compartesc aquesta curolla.

Pere, en què t’inspires per fer les fotos?
No m’inspir en res en particular, però sí que, d’ençà que vàrem començar amb el blog, faig molta feina sense adonar-me’n. Navego moltes hores mirant fotos; quan hi ha revistes em fixo especialment en les fotografies gastronòmiques; consulto llibres especialitzats… Crec que cada dia en vaig aprenent i de cada vegada tenc més clar com m’agraden les fotos i com no.

P. MUNTANER: „MOSTRAM EL RESULTAT EXACTE DE LES RECEPTES, SENSE TRAMPES“

Fer jo mateix les fotografies per al llibre ens ha permès plasmar-hi el resultat exacte de les receptes, sense trampes, tal com surten seguint les instruccions que hi oferim. És important, abans de posar-se el davantal per començar a cuinar un plat, saber quin aspecte hauria de tenir el resultat final.

Dediques molt de temps a fer fotos?
Depèn molt de cada plat. A vegades veus la fotografia ràpidament, i altres et torbes una mica més. Això sí, n’hi ha que has de pensar-les abans, perquè hi ha plats que no esperen. M’agrada fer diferents fotografies de cada plat, perquè això em permet després seleccionar més tard amb tranquilitat les que em semblen millors de la sèrie.

Quan el trobarem a les llibreries?
El llibre ja és a Palma (Embat, Born de llibres, Quart Creixent, Lluna…), Barcelona i València. També a Manacor i a altres pobles de Mallorca. N’hem fet la presentació a Manacor i a Porreres. Properament el presentarem a Santa Maria, a Porto Cristo, a Campanet i a altres pobles.

2 Comments

  1. Què voleu que us digui? N’està ple de llibres d’aquesta temàtica així que no és cap novetat. No té gaire mèrit, perquè les receptes són les mateixes que fa qualsevol família mallorquina. Com bé diuen els mateixos autors és un recull. No aporta res nou.

Schreibe einen Kommentar

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat