Com fer ceba confitada

És la meva intenció explicar-vos perquè ens serveix la ceba confitada a la cuina i com fer-la.

Treballant a la cuina sempre teniem varies bases fetes amb anterioritat, per facilitar la preparació del plat, sofregits, salses…

A casa, sempre o quasi sempre tinc, encara que menys, certa quantitat d’aquestes bases, que quan es fan, com és el cas d’aquesta ceba, no val la pena posar-si per poca quantitat, jo el que faig és fer-ne i congelar-la en diversos pots , per després anar treient a mida que la necessito.

Els que em seguiu habitualment, ja haureu pogut comprobar que hi és en varies de les meves receptes.

Perquè serveix la ceba confitada?

Serveix per qualsevol sofregit, salsa, platillo, per acompanyar carn o peix. Millorant el resultat final del plat. Un sofregit senzill de ceba i tomàquet canvia i millora molt el seu sabor amb aquesta ceba.

No hem de confondre aquesta ceba confitada amb la ceba caramel·litzada, que porta sucre.

Però comencem pel principi. Que és un confitat?

El confitat és una tècnica de cocció que consisteix en introduir el producte en oli abundant i cuore’l a una temperatura màxima d’uns 80º, o sigui que no arribi a fregir-se i es vagi fent lentament, llogicament, cada producte necessitarà el seu temps de cocció, depenent també del tamany i la quantitat.

Com fem la ceba confitada?

En aquest cas hem utilitzat 3 kg. de ceba i aproximadament una mica més de mig litre d’oli d’oliva verge. Ah! I no heu de patir per gastar molt d’oli, val més que en sobri, perquè quan colem el contingut tindrem un oli de ceba fantàstic!

En primer lloc tallem la ceba en juliana i la introduim en una cassola amb l’oli i la posem a foc molt baixet (80º)

Deixem que vagi coent,  poc a poc……

Al cap d’una estona la ceba haurà deixat anar la seva aigua i la cassola ens quedarà més o menys amb l’oli cobrint completament la ceba. Fixeu-vos a la foto que només es noten unes lleugeres bombolletes per la temperatura baixa a la que estem fent la ceba. Si veieu que bull massa, baixeu rapidament el foc.

En aquest cas hem tingut aquesta ceba unes 9 hores al foc. Ens ha de quedar molt fosqueta, sense que s’arribi a cremar. I aquest és el resultat final:

 

2 Comments

  1. inmaginau una truita de patata amb ceba confitada. mmmmmm ha de ser una manjar de Deus,
    i un conill amb ceba confitada?
    Gràcies per les idees

Schreibe einen Kommentar

Your email address will not be published.