/

Christopsomo: el pa dolç de Nadal de tradició grega

Es consumeix principalment a Grècia, Xipre i als Balcans

El christopsomo, que en grec significa literalment “pa de Crist”, és un tipus de pa dolç tradicional que es prepara a Grècia durant les festes de Nadal. Aquest pa no és només un aliment, sinó un símbol profund de la família, la fe i la fertilitat, que reflecteix la rica herència cultural i religiosa del país.

El christopsomo té arrels que es remunten a l’era bizantina, quan les famílies gregues elaboraven aquest pa especial la vigília de Nadal per beneir la llar i assegurar prosperitat durant l’any següent. La seva preparació era considerada un acte sagrat, i sovint el pa es duia a l’església per ser beneït abans de ser consumit a casa. Cada família solia tenir la seva pròpia recepta, transmesa de generació en generació.

A més de a Grècia, també es consumeix a Xipre, els Balcans i altres regions amb població grega. Encara que tradicionalment es menja durant Nadal, algunes famílies el preparen també en ocasions especials com bodes, batejos o altres celebracions religioses.

El christopsomo destaca per la combinació d’espècies aromàtiques i ingredients rics que li confereixen un sabor únic:

  • Farina de blat: base del pa.
  • Llevat: per fer-lo lleuger i esponjós.
  • Mel o sucre: hi aporta dolçor i humitat.
  • Espècies: canyella, clau, nou moscada i a vegades cardamom.
  • Fruites seques i fruita confitada: ametlles, nous, panses, taronja confitada.
  • Oli d’oliva o mantega: per enriquir la pasta.

Un dels trets més distintius del christopsomo és la seva decoració simbòlica a la part superior. Sovint s’hi dibuixen formes religioses o geomètriques amb la pasta mateixa, com ara creus, fulles d’olivera, o altres símbols de protecció i fertilitat. Aquesta decoració no és solament estètica: cada motiu té un significat profund, com la benedicció de la llar, la salut i la prosperitat de la família.

Imatge: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat