Arriben a taula les preuades cireres. La seva temporalitat està limitada a maig i juny, pel fet que la seva producció i maneig és delicat, per la qual cosa és el moment perfecte per gaudir de les cireres de la nostra terra.
A l’Estat espanyol, hi trobam diversos orígens amb segell de qualitat, com les de Jerte, les de la Muntanya d’Alacant, o les del Bierzo, a més d’altres produccions nacionals de gran qualitat, com les de Milagro o les d’Etxauri, totes dues de Navarra. Sabem que menjar-ne totes soles és delícia… però també es poden posar amb plats salats, aperitius i berenars.
Com podeu triar una bona cirera
Al mercat podem trobar les que tenen el peduncle —es recullen de l’arbre amb la cua—, i les picotes, que quan es recol·lecten perden el peduncle de forma natural. Les picotes són més tardanes, es comencen a collir devers la meitat del mes de juny, i també són una mica més cares. A més, tenen un gust més intens i dolç que les altres varietats.
Per saber quina és quina, fixau-vos amb al forat del peduncle. Si sembla que els l’han arrabassat, no és una picota.
Per triar bones cireres, triau les que tinguin un color lluent, sense taques, ni marques o cops.
Han de ser fermes i carnoses, no gaire toves.
El color depèn de la varietat: les fosques han de tenir un granat fosc gairebé negre i les vermelles han de tenir un color viu.
Les cireres són riques en antioxidants i aporten vitamines C i E, ferro, potassi, magnesi, àcid fòlic i fibra. Si vols maximitzar-ne els beneficis, pren-les ben madures, perquè els seus nutrients estan més concentrats.
Com podeu conservar les cireres?
Les cireres són una fruita delicada i si no es conserven bé, perden frescor i textura ràpidament. No les renteu fins que les hagueu de consumir, atès que la humitat pot afavorir que aparegui floridura.
Guardau-les a la gelera, a la part menys freda. Esteneu-les en una safata sobre paper absorbent en una sola capa, sense apilar-les. Mai no les figueu dins bosses tancades. Si tenen peduncle, no els el tregueu. Revisau-les sovint i, si n’hi ha alguna en mal estat, llençau-la immediatament.