///

La cultura marinera i els productes de la mar, eixos de la Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana

Enguany la Setmana Gastronòmica s'enfocarà en posar en valor la cultura marinera i el patrimoni marítim-pesquer al voltant de la gastronomia

L’associació Tramuntana XXI ha presentat la programació completa de la III Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana. Les activitats, que tindran lloc del 21 al 27 de novembre, són organitzades per l’associació Tramuntana XXI, amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

Enguany la Setmana Gastronòmica s’enfocarà en posar en valor la cultura marinera i el patrimoni marítim-pesquer al voltant de la gastronomia. El programa inclou activitats molt diverses com ara visites comentades per les entitats Cayume i Save The Med a bord del llaüt tradicional La Balear; tallers d’elaboracions amb productes de la mar, com el taller d’escabetx a càrrec de la xef Maria Solivellas, de Ca Na Toneta, el de conserves de peix amb tècniques de fumat i assecat, a càrrec de la cuinera Margalida Mulet o el taller infantil d’estampació de peix local amb pintura, i conferències al voltant de la importància del patrimoni pesquer a la gastronomia, com la que oferirà la catalana Marina Monsonís, activista de la sobirania alimentària i artista.

El programa complet és el següent:

DILLUNS 21 DE NOVEMBRE

 • TALLER D’ESCABETX. A càrrec de la xef Maria Solivellas, de Ca Na Toneta. Associació de Veïns del Port de Pollença, 17.30 h.

DIMARTS 22 DE NOVEMBRE

 • VISITA A LA LLOTJA DE PEIX DE PALMA. Llotja de Palma, 09.45 h.
 • COL·LOQUI: “Com fomentar l’ús de peix local a través de projectes col·laboratius”. A càrrec de Marina Monsonís, Artista especializada en cuina tenint en compte la crisi ecosocial. Raixa (Bunyola), 17.30 h.
 • LLIURAMENT DE PREMIS del concurs “La cuina de la Serra: receptes marineres”. Raixa (Bunyola), 19 h.

DIMECRES 23 DE NOVEMBRE

 • SORTIDA AMB EL VELER LA BALEAR (Port d’Andratx – Cala d’Egos). Port d’Andratx, 10.15 h.
 • VISITA I CONVERSATORI al voltant de l’exposició “De la mar a la taula”. Fundació Rotger Villalonga (Pollença). 17.30 h.

DIJOUS 24 DE NOVEMBRE

 • SORTIDA AMB EL VELER LA BALEAR (Port d’Andratx – Sa Dragonera). Port d’Andratx, 10.15 h.
 • TALLER DE CONSERVES DE PEIX: FUMAR I ASSECAR. A càrrec de la cuinera Margalida Mulet Estrany. 17.30 h. (Lloc per confirmar)

DIVENDRES 25 DE NOVEMBRE

 • SORTIDA AMB EL VELER LA BALEAR (Port d’Andratx – Sa Dragonera). Port d’Andratx, 10.15 h.
 • XERRADA – PASSEJADA: “Les barques de bou i d’arts menors: el nostre patrimoni pesquer”. A càrrec de Gori Mayol, president de la Confraria de Pescadors. Port de Sóller, 17 h.
 • TAULA RODONA: “La importància de les reserves marines i els seus actors: el cas de Sóller”. Museu de la Mar (Sóller), 18.30 h.
 • SOPAR MARINER. Restaurant Ses Oliveres (Port de Sóller), 20 h (PREU DEL SOPAR AMB BEGUDES: 30 euros)

DISSABTE 26 DE NOVEMBRE

 • RUTA A PEU: “Pirates, topònims i naufragis al Port d’es Canonge”. A càrrec de Bartomeu Homar. Mirador del Port d’es Canonge, 10.30 h.
 • TALLER PER A INFANTS: Estampació de peixos locals amb pintura. Dinamització a càrrec de l’artista Marina Monsonís. Centre Cotoner (Esporles), de 10.30 a 13.30 h.

DIUMENGE 27 DE NOVEMBRE

 • TASTET de sopes de peix i CONVERSATORI amb pescadors. Port d’Andratx, 11 h.

Quasi totes les activitats són gratuïtes. Les inscripcions s’han de fer al web https://tramuntanaxxi.com/iii-setmana-gastronomica-de-la-serra-de-tramuntana.

A l’acte de presentació, celebrat l’11 de novembre de 2022, hi han participat Marta Ferriol, directora tècnica de Tramuntana XXI, Margalida Mulet, coordinadora de la III Setmana Gastronòmic; Lluís Segura, director insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca; Albert Forés, director del Museu Marítim de Sóller i  Margalida Mulet Estrany, cuinera i directora de l’antiga Escola de cuina Alcari.

“L’objectiu de la Setmana Gastronòmica és posar en valor la cultura popular vinculada a la producció i consum alimentari a través de la gastronomia”, ha explicat Margalida Mulet, Doctora en Antropologia de l’Alimentació i coordinadora de la Setmana Gastronòmica, “enguany hem decidit centrar-nos en la cultura marinera i en els productes de la mar, perquè de vegades quan parlam de producte local el peix queda en segon terme i pensam en fruita, verdura o ramaderia. Volem enfocar-nos en la cultura marinera i pesquera, molt rellevant ja que som una illa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat