Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

La pastisseria Larrosa, ubicada a Flix (Tarragona) acaba de publicar un vídeo molt emotiu sobre les mones de Pasqua i la tradició de regalar-les.

L’audiovisual és un homenatge als padrins i padrines joves i també als avis i a les àvies que les regalen als fillols, filloles, nets i netes. Lydia Beltri Bagés és l’autora i la veu en off del text que mostra com un regal dolç es converteix en un moment carregat d’il·lusió.

Origen de la paraula mona

Sembla a ser que aquest costum de regalar la mona de Pasqua ve d’antic. El lingüista Joan Coromines explica a la seva gran obra, el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, que la paraula mona prové de la paraula llatina munda, que és el plural de mundus, que significa panera adornada i plena d’objectes (especialment coques i pastissos)  que els romans oferien a la deessa Ceres durant mes d’abril. També hi ha especialistes que diuen que el mot pot tenir un origen àrab, concretament de la paraula mûna que vol dir regal.