El col·lectiu Eixarcolant ha aconseguit que la Unió Europea reconeix les cinc primeres espècies de plantes silvestres com a aliment. Tot i que les plantes silvestres comestibles fa segles que es consumeixen, en molts casos i fins i tot per les espècies més habituals, no estan reconegudes legalment com a aliments. Això és simplement perquè ningú no havia fet els tràmits necessaris perquè fossin reconegudes com a tal, i és un greu problema perquè puguin ser part dels sistemes alimentaris amb normalitat.
Fa més d’un any que Eixarcolant va començar a treballar per revertir aquesta anomalia, i ara se’n recullen els primers fruits, que beneficiaran a tots els habitants de la Unió Europea, és a dir, més de 440 milions de persones. L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), en coordinació amb les agències equivalents dels 27 estats membres de la Unió Europea, ha reconegut les primeres 5 espècies silvestres per les quals Eixarcolant va presentar sol·licitud com a aliments de ple dret. Gràcies als estudis etnobotànics publicats en àmbit català, estatal i europeu han pogut acreditar que tradicionalment havien estat consumides com a aliments, i que per tant menjar-ne és totalment segur.
Amb el consens de tots els estats membres de la Unió Europea, es conclou que Malva sylvestris (malva major), Scolymus hispanicus (cardellet), Silene vulgaris (colitx), Sonchus oleraceus (lletsó) i Urtica urens (ortiga) no són un un nou aliment, sinó un aliment amb història que pot ser consumit i comercialitzat amb total normalitat.
A partir d’ara, podran circular per les cuines i mercats amb total legalitat:
- Els fruits, fulles i flors de la malva
- Les fulles i tiges tendres dels colitxos
- El pecíol i nervi central de les fulles basals del cardellet
- Les fulles i tiges del lletsó
- Les fulles de l’ortiga menuda
Què és Eixarcolant
Eixarcolant un col·lectiu de persones de Jorba (Catalunya), que treballa per fomentar un model de producció, distribució, consum d’aliments i desenvolupament socioeconòmic més sostenible, ètic i just. Per fer-ho, se centren en la recuperació de llavors d’espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals.
Imatges: Eixarcolant