/

De què poden estar fets els productes de peix per a vegans?

L'etiquetatge és clau per saber què menjam

Les persones veganes no solen deixar de menjar productes animals perquè no li agradi el seu gust, sinó que ho fan per motius ètics.

Els productes vegans, per tant, solen imitar els originals en la seva forma i textura, però en l’aspecte nutricional solen ser molt diferents.

Avui dia, hi ha una oferta cada vegada més àmplia, en la qual s’inclouen aliments desenvolupats com a còpies exactes d’embotits, formatges, pollastre o peix… Tots tenen una cosa en comú: estan elaborats a base de vegetals. Ara bé, podem trobar formulacions amb diferents ingredients, de manera que poden arribar a ser molt diferents entre si.

Si tenim en compte els ingredients principals (sempre els primers de la llista), aquests productes es poden classificar en dos grans grups:

D’una banda, els que contenen ingredients nobles, és a dir, aquells que aporten nutrients interessants i són apreciats des del punt de vista nutricional o econòmic. Per exemple, llegums, com a soia o pèsols, oli de colza…

I per una altra, els que estan fets per compostos d’escàs valor nutricional i econòmic, com ara midons i gelificants; per exemple, midó de patata, de tapioca o goma de konjac.

Sobre aquest segon grup, és difícil generalitzar, però des del punt de vista nutricional, solen ser molt pobres, atès que no aporten nutrients d’interès, i alguns contenen molta sal.

Hi ha infinitat de productes vegetals que imiten l’aspecte, l’olor, el gust o la textura del peix. S’hi sol indicar que són elaborats a partir de vegetals, que són 100% d’origen vegetal o que són vegans, però a molts s’utilitzen estratègies de venda que poden donar lloc a engany o a confusió.

Els productes que imiten al peix poden resultar útils en diversos sentits. Ara bé, molts d’aquests productes tenen un preu considerable, molt superior al dels originals. Però si voleu consumir aquests productes, us recomanam llegir bé l’etiquetatge.

Primer, per a evitar que les marques comercials ens despistin, ja que molts dels seus productes usen noms o reclams que poden donar lloc a error. I, en segon lloc, per conèixer els seus ingredients i el seu valor nutricional, que en la majoria dels casos són molt pobres i no tenen res a veure amb el peix.

Imatge: Istock

Deja una respuesta

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat