La Comissió Europea calcula que cada any es desaprofiten al món més de 1.300 milions de tones d’aliments, és a dir, el 33 % de la producció mundial d’aliments. Per conscienciar la ciutadania, treballadors i empreses sobre aquesta qüestió, el Consell de Mallorca elabora la primera guia per prevenir el malbaratament alimentari.
L’obra duu el lema: ‘Massa bo per tudar-ho, massa bo per tirar-ho‘, ja que l’objectiu principal és oferir propostes d’accions de prevenció i afrontar els reptes del malbaratament. En aquest sentit, s’ha dissenyat una guia extensa de la qual es desprenen guies més curtes i específiques adreçades a diferents públics objectius: àmbit domèstic, productors i fabricants, petit comerç i sector HORECA (serveis de càtering i altres espais col·lectius).
Respostes a qüestions concretes
Sobre el malbaratament alimentari a Mallorca, la guia presenta informació concreta i contesta preguntes com: per què hi ha malbaratament?, quins són els impactes del malbaratament? I una qüestió molt important: saber quina és la nostra petjada alimentària.
En l’apartat dels conceptes relacionats, el document recull informació sobre els objectius de desenvolupament sostenible, l’Agenda 2030 i la seguretat alimentària. La guia descriu l’economia circular i el malbaratament alimentari, el sobreenvasament en el sector de l’alimentació i els beneficis de la compra a granel.
També es diferencia entre la data de caducitat i la data de consum preferent, i parla de conceptes importants com els aliments de temporada i producte local o km 0, així com la necessitat de tancar el circuit i optar per aliments ecològics.
Aurora Ribot, vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera executiva de Sostenibilitat i Medi Ambient, ha declarat que «sabem perfectament que es tracta d’un problema que s’ha d’afrontar des de diverses perspectives. Només amb petites accions individuals no podem aspirar a fer un gran canvi, però, si ajuntam l’esforç de totes les persones, podem millorar a escala global. No és igual el repte per a una família, que per a un hotel o restaurant. Per això, hem fet una gran guia general i quatre d’específiques. Cal lluitar cada dia contra el malbaratament alimentari i sobretot recordar que el millor residu és sempre aquell que no es genera«.
Ribot també ha valorat molt positivament la feina que ha fet la Direcció Insular de Residus i ha recordat que «aquesta acció s’engloba en el camí que ha iniciat la Direcció Insular de Residus, que ha deixat de ser un simple gestor i s’ha convertit en un actor del canvi i la sostenibilitat».
Per la seva banda, Juan Carrasco, director insular de residus, ha insistit que l’objectiu del document és transmetre que «evitar aquestes pèrdues és necessari i beneficiós en molt de sentits, ja que s’optimitzarien els recursos naturals associats i es reduirien els gasos d’efecte hivernacle. Per tant, aquestes guies pretenen conscienciar la població i donar-li eines per reconduir aquesta situació».
Estratègies de bones pràctiques
La finalitat d’aquesta guia és proporcionar les bases per crear i adoptar les mesures i les estratègies de bones pràctiques necessàries per reduir el malbaratament alimentari i les pèrdues alimentàries en qualsevol moment o fase de la cadena agroalimentària.
La guia s’adreça a empreses del sector agroalimentari, productors, comerciants i usuaris, en funció de les diferents unitats de consum que hi ha a les Illes, com ara:
- Responsables de la producció primària: sector agrícola i ramader, transportistes, etc.
- Empreses de comerç i petit comerç: magatzems, centres comercials, empreses dedicades al comerç d’alimentació.
- Empreses i sectors col·lectius: comerços dedicats al sector serveis, cafeteries i restauració; serveis de càtering, menjadors escolars o altres establiments que serveixen aliments a un gran nombre de persones.
- Nuclis familiars o unitats de consum domèstic.
Podeu consultar la Guia per prevenir el malbaratament alimentari aquí.