Igor Rodríguez guanya el Campionat d’Espanya de Tapes Marineres 2016

La 'Castanyoleta de Mar' del xef de Bite conquesta dels paladars del certamen celebrat a Noja (Cantàbria).

El cuiner basc resident a Mallorca, Igor Rodríguez, s’ha fet amb el primer premi en el Campionat d’Espanya de Tapes Marineres 2016 ‘Noja, la mar de tapes’, celebrat aquest dissabte a Cantàbria.

Promogut per l’Ajuntament de la Vila de Noja sota la direcció tècnica de Gastronomicom, el certamen ha comptat amb sis finalistes procedents de diferents comunitats autònomes de l’Estat, entre els quals es trobava el xef del restaurant Bite del Portitxol (Palma). Amb el seu ‘Castanyoleta de mar’, Igor s’ha imposat a cinc prestigiosos xefs seleccionats pel comitè del jurat, en què van intervenir cuiners i cronistes gastronòmics, entre més de mig centenar candidats de totes les comunitats autònomes del país.

La final ha tingut lloc al Palau del Marquès de Albaicín i durant una hora els participants elaboraren les seves propostes de tapes d’autor. Totes havien d’estar relacionades amb el mar i ser preparades en 20 minuts, temps que no va superar cap dels concursants. A més, havien de servir-se en format de tapes, pinxos, broquetes o similars, per menjar en una o dues mossegades.

Igor Rodríguez, representant de les Illes Balears, va tenir com a contrincants als cuiners Juan Pere, de Lizarran, de Reus (Tarragona); Enrique Pérez, de les Quadres del Camí Reial, de Selores (Cantàbria); Mònica Lloro, de Arriero Tapas, de Sorzano (la Rioja); David Rodríguez, de Danako Jatetxea, d’Irun (País Basc) i Bruno Méndez, de Quince Nudos, de Ribadesella (Astúries).

Després del recompte estricte dels vots del jurat, en presència del batle de Noja, Miguel Ángel Ruiz, el xef Igor Rodríguez Sanz, del restaurant Bite de Palma va ser proclamar vencedor del concurs, amb la tapa Castanyoleta de Mar, i va obtenir un premi de 3.000 euros, un diploma acreditatiu i un trofeu artístic.

El jurat de la final ha estat integrat pel director del Concurs nacional de Tapes i cronista gastronòmic, Luis Cepeda; la gastrònoma i experta en gastronomia, enòloga i directora de ‘G de Gastronomia, Carmen Ordiz; el periodista, tastador i crític gastronòmic, Jonatan Armengol; Jesús Sánchez, xef del cèlebre restaurant Glorieta de Amós de Cantàbria i al gurmet i comunicador, Juanjo Martínez. Tots ells han valorat a l’hora de votar factors com l’enginy, l’escenificació, l’harmonia, el sabor i la sensació global de les creacions presentades.

 

La premiada castanyoleta
El artifici d’Igor Rodríguez ‘Castanyoleta de mar’, que ja es va alçar en 2015 amb el premi Tapalma d’Or al certamen celebrat a la capital balear, consisteix en un ravioli semilíquid de musclos en escabetx elaborat amb gel de llima i menta, amanida d’algues i confitura de pebre vermell i recobert per una closca elaborada amb massa cracker tenyida de tinta de calamar, que va resultar guanyador de l’or en la passada edició del certamen de tapes i pintxos Tapalma, i que ha estat la tapa escollida per representar les Illes Balears en el concurs nacional de tapes marineres, quedant primer entre les cinc propostes que s’han presentat de les Illes per al certamen.

La sorprenent explosió de sabors i textures de la ‘Castanyoleta de Mar’, ha seduït en aquesta ocasió al jurat del Campionat Nacional de Tapes Marineres de Noja 2016.

D’Igor Rodríguez
(Guipúscoa, 16 setembre de 1977)
Després de cursar estudis a l’Escola de Cuina de Miracruz, Sant Sebastià, Igor Rodríguez va aterrar a Palma el 1996 per fer una estada al restaurant Koldo Royo (en aquell temps estrella Michelin). Des de llavors, va ocupar el càrrec de segon de cuina als restaurants BahíaMediterranio, Porto Pi i Tahini. El 2006 va obrir, al barri palmesà de Santa Catalina, el seu propi restaurant, Ummo, on va engrandir el terme ‘tapa’, Posteriorment va ser fitxat pel restaurant Bite del Portitxol, on continua avui com a xef executiu. Des d’allà, l’anomenat geni del pintxo ha sumat a la seva carrera nombrosos premis i reconeixements. A més de guanyar diversos Tapalma d’or, Igor Rodríguez va ser subcampió en el Concurs Nacional de Tapes i Pinxos de Valladolid 2013 i es va situar entre els deu millors creadors de punxes d’Espanya en el mateix certamen en 2015.

En l’actualitat, Igor Rodríguez compagina els fogons de Bite amb diverses iniciatives gastronòmiques que se celebren dins i fora de l’illa. Entre elles, ha participat en congrés Minimal de cuina en miniatura, a Madrid Fusió o en miniature, celebrat a Murgia, com també en la Trobada Gastronòmica Internacional de Tomelloso. També és habitual veure’l donant suport a iniciatives de caràcter solidari, com ho va fer fa poc amb el Projecte Home Balears i Restauració Mallorca.
Des de la cuina de Bite, Igor és conegut per traslladar amb mestria i originalitat els productes frescos de temporada -molts d’ells procedents de la finca ecològica Ca’n Morey (Pollença)- als seus plats, suggerents mossegades en miniatura que no deixen a ningú indiferent. Membre de Chefsin, col·labora regularment en diferents accions gastronòmiques formatives o divulgatives i comparteix fogons amb altres reconeguts xefs de les Illes Balears. Motivat per la cuina creativa alhora que saludable, el cuiner basc dóna suport amb freqüència iniciatives dirigides a fomentar un estil d’alimentació sana, com els tallers de #LaBuenaDieta organitzats per la firma Bulthaup Nicolau i la Clínica del Dr. Morano.
Igor Rodríguez ha realitzat també diversos stages al restaurant madrileny Coque, regentat pels germans Sandoval (2 estrelles Michelin).

Deja una respuesta

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat