El mes de novembre, la ciutat de Valladolid es convertirà en la capital de la tapa amb el torneig presencial més gran de cuiners, que se celebrarà els dies 7 i 9 de novembre. La capital acollirà dos certàmens, el Concurs Estatal de Pinxos i Tapes Ciutat de Valladolid, que celebra la 18a edició, i el Campionat Mundial de Tapes Ciutat de Valladolid, que arriba a la 6a edició. Dos cuiners d’excepció Francis Paniego i Leonor Espinosa, presideixen el jurat de tots concursos.
Entre els 46 finalistes del concurs estatal, hi ha seleccionats tres restaurants de Mallorca. Els cuiners que els representen són els següents:
- Andreu Moreno Castellano, del restaurant Sa Punta (Cala Bona, Son Servera), amb la tapa La Ruta de les Espècies.
- Antònia Massanet Perelló, del restaurant Ses Cases de Fetget (Son Servera) amb la tapa Souvenir Mediterrani.
- Igor Rodríguez Sanz, del restaurant El Bandarra (Palma), amb Mari Flor.
Les tapes finalistes es podran degustar del 8 al 13 de novembre als bars i restaurants val·lisoletans durant el Festival Internacional de Tapes de Valladolid, un dels principals esdeveniments gastronòmics per la seva capacitat de convocatòria i, també, per la participació professional i popular que demostra tenir.
Igor Rodríguez
El xef Igor Rodríguez, president del jurat de TaPalma, s’hi presenta amb un pinxo que ret homenatge a la terra de la seva família paterna, Càceres, amb un toc mallorquí. Es tracta de Mari Flor, basada en una recepta que feia amb la seva tia Milagros, germana de son pare, Jose Mari, amb sa mare, Maria Jesús, a Huélaga, un poble de només 200 habitants a la falda de la Serra de Gata (Espanya). D’una senzillesa aparent, l’equilibri de la farina, ou, sal, anís i mel és vital per donar forma a aquesta recepta original amb forma de flor. El farciment està fet a base de pica-pica de sípia, confitura àcida de llimona de Sóller i maonesa de menta.
Des del 2009, el cuiner basc i mallorquí d’adopció Igor Rodríguez participa en el campionat estatal i ha estat proclamat en dues ocasions com a subcampió d’Espanya (2013 i 2021) i una vegada campió (2017). El 2014 i el 2018 va participar en el Campionat Mundial i el 2020 no va participar perquè va formar part del jurat del concurs estatal.
Andreu Moreno
El cuiner mallorquí Andreu Moreno va guanyar el premi de Millor Tapa Tradicional l’any 2018 i el tercer premi a l’edició estatal de l’any 2019. El nom que ha triat per a la tapa de l’edició 2022 és La Ruta de les Espècies. Consisteix en un plat vegetarià que també és apte per a celíacs, fet amb carabassa, moniato, nap i el preparat vegà Heura, tot especiat amb clau, canyella, pebres i curris.
Antònia Massanet
La cuinera mallorquina Antònia Massanet forma part de l’equip de cuina de Ses Cases de Fetget i ha presentat per a l’edició d’enguany una postal comestible de la Calobra. Aquest miratge (trampantojo) és galleta salada especiada amb paper de gamba y suquet de gamba vermella de Sóller. Massanet ha participat en dues edicions anteriors del concurs, concretament en l’àmbit estatal. La primera va ser el 2020, amb Andreu Moreno, i la tapa que hi va presentar va consistir en una cresta japonesa (gyoza) d’aguiat de sípia, servida en una barqueta de sípia, un homenatge als seus dos avis. Per al 2021, va preparar un miratge de pa amb Sobrassada de Mallorca de Porc Negre.