La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació participarà amb un estand propi a l’edició 34 del Saló Gourmets, que se celebrarà a Madrid del 18 al 21 d’octubre. La direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària ha organitzat l’assistència a la fira, sota el lema ‘Quatre illes per assaborir’, que comptarà amb més de 30 entitats representades, entre administracions, tots els consells reguladors, marques de qualitat i aliments tradicionals, i empreses. Segons la directora general, Paula Valero, l’objectiu és «mostrar els productes agroalimentaris de cada una de les illes, així com la diversitat i la riquesa gastronòmica que les caracteritzen». «Tenim productes de les Balears que són molt preuats i coneguts fora de les illes, i d’altres que no ho són tant, i també volem donar-los a conèixer», ha explicat.

Juntament amb l’Associació de Cuiners i Cuineres Afincats a les Illes Balears (ASCAIB) i l’Associació Balear de Sommeliers (ABS) s’han organitzat un seguit d’activitats que tindran lloc a l’estand de la conselleria (pavelló 4, estand 4H34). Consistiran en l’elaboració de plats representatius de cada una de les illes, a càrrec de cuiners i cuineres de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. De cada un dels plats que es cuinin, 12 en total, es donaran a tastar 50 racions. A la vegada, els sommeliers faran tasts de vins i begudes espirituoses de les Balears.

La consellera Mae de la Concha assistirà a la inauguració de la fira el pròxim 18 d’octubre. El pròxim 20 d’octubre, a las 16.45 h, també presentarà una taula rodona que duu per nom ‘4 illes per assaborir’ amb els seus maridatges. Es farà a l’espai ‘Show Cooking Gourmet’, situat al pavelló 4 A50, i consistirà a cercar el maridatge idoni per a cada un dels plats que els cuiners i cuineres han elaborat durant els dies de la fira a l’estand de la conselleria. La consellera estarà acompanyada del president de l’ABS, Daniel Arias, el president d’ASCAIB, José Cortés, i la també membre d’ASCAIB, Sílvia Anglada.

Programa d’activitats de l’estand

Dilluns, 18 d’octubre

  • 12 h: Igor Rodríguez: Llampuga curada fumada, tomàtiga de ramellet dolça i allioli d’all torrat
  • 30 h: Jose Cortés: Ensaïmada frita, xot mallorquí a baixa temperatura, xocolata picant i ‘ceviche’ de peres
  • 15 h: Cati Pons: Calamars farcits de peix de temporada i gambes de Sóller, amb salsa i patató

Dimarts, 19 d’octubre

  • 12 h: Sara Valls: Ensalada pagesa de Formentera
  • 13:30 h: Jose Cortés: Coca de garrova i oli de Mallorca (DOP) amb escabetx de llampuga
  • 15 h: Igor Rodríguez: Bao de Pebre de tap de cortí (DOP), porc negre i iogurt d’albercoc de Porreres

Dimecres, 20 d’octubre

  • 12 h: Cati Pons: Arròs de sopes mallorquines amb Sobrassada de Mallorca (IGP), botifarrons, porc negre i bolets
  • 30 h: Sílvia Anglada: Vedella de Menorca amb ceba i tàperes (Fra Roger)
  • 15 h: Miquel Gelabert: Frit amb caragols i allioli de patata

Dijous, 21 d’octubre

  • 12 h: Coca de blat de xeixa, formatge Mahón-Menorca (DOP), mel i Sobrassada de Mallorca (IGP)
  • 30 h: Sara Valls: La nostra versió de flaó eivissenc
  • 15 h: Miquel Gelabert: ‘Variat de Miquel Gelabert’. Llengua de vedella amb tàperes i tallarins de sípia