Aquest 2019 se celebren dues dècades de la comercialització de la primera botella d’oli d’oliva verge extra Aubocassa. Per celebrar-ho, la finca acaba d’obrir un selecte Olive Oil & Wine Bar, un espai pensat per a residents i turistes on s’hi pot degustar cada dia els olis que s’hi elaboren: Aubocassa i L’Amo, a més d’una selecció dels vins dels prestigiosos cellers Roda y Bodegas La Horra, de la mateixa propietat.

Per viure aquesta experiència, cal concertar-hi una cita previa al 971 100 388 . Hi ha dues opcions, l’oleoturisme i pastisseria que val 15 € / persona; i l’experiència d’oleoturisme, amb tast d’oli i de vi, que en val 30 per persona.

Un oli pioner i amb història 

Mario Rotllant va comprar aquesta antiga possessió coneguda com Albocàsser –una finca del segle XII, situada al Pla de Mallorca al terme de Manacor-, a començament dels anys 90. Juntament amb el director general, Agustín Santolaya, varen sembrar-hi oliveres, principalment de la varietat Piqual i l’any 1998 varen crear la firma Aubocassa, un oli d’oliva verge pioner a Mallorca i a Espanya que es va començar a comercialitzar l’any 1999. Com a novetat, decidiren que el rendiment de l’olivera passàs a un segon lloc i les sensacions del paisatge n’agafassin el protagonisme. Seguint els mateixos principis que regeixen l’elaboració del vi, els propietaris del celler Roda van començar la seva trajectòria en el món de l’oli compartint característiques amb el del vi: els dos s’extreuen d’un petit fruit, guarden aromes de fruita a l’interior, es rendeixen a la naturalesa en el seu procés d’elaboració i són capaços de transmetre les sensacions del paisatge on s’han criat. Expliquen que com passa a la vinya, el sistema de cultiu de les oliveres d’Aubocassa és respectuós amb el sòl, la flora i la fauna autòctona. A la finca, els sòls es mantenen amb herba natural per evitar-ne l’erosió i afavorir els cicles reproductors dels insectes beneficiosos.

L’any 2015, Aubocassa va inaugurar la tafona, ubicada a la finca, una maquinària única a Espanya, que permet extreure l’oli al mateix temps que es recullen les olives, de manera que se n’eliminen les esperes i el transport habituals. L’oli s’elabora en un procés que modifica el batut de la pasta d’oliva i la forma de temperar-, un sistema que consisteix en un intercanviador de calor o fred que aconsegueix la temperatura òptima en pocs segons, de manera que s’escurça els temps que passa a les màquines batedores i les oxidacions conseqüents que provoquen la pèrdua d’aromes.