El forn Can Rafel de Búger ha guanyat el primer premi del Campionat Mundial d’Ensaïmada 2019. La final es va celebrar l’1 de març, en el marc dels actes del Dia de les Illes Balears, concretament a l’entorn del Parc de la Mar de Palma.

Can Rafel, se n’ha duit de premi 1.000 kilos de farina, mentre que els forns que varen guanyar el segon i tercer premi, Can Pons d’es Mercadal i Ca na Juanaineta d’Alaró, s’han estat guardonats amb 500 i 250 quilos respectivament.

Cada un dels membres del jurat va tastar les ensaïmades presentades pels 10 finalistes, que varen ser Forn Ca’n Benyó (Manacor), Forn Can Rafel (Búger), Pastisseria Can Pons (es Mercadal, Menorca), Forn i Pastisseria Son Campos (Palma),  Forn Ca na Juanaineta (Alaró), Forn Ca’n Pau (Llucmajor), Herbera Bakery (Ciutadella, Menorca), Pastisseria Real (Palma), Forn Ca’n Banya (Pollença) i Forn Can Segura (Muro).

Pep Magraner va dirigir el tast d’ensaïmades que es presentaven al jurat, que va estar format per Lluís Brunet, Joan Segura i Xisco Moranta de l’Associació de Forners i Pastissers de Balears; Andreu Aulet, expert gastronòmic; Joan Fornari, propietari del Forn Gelabert, guanyador de la II edició del Campionat Mundial de Ensaïmades; Joan Seguí, propietari del Forn de Sant Francesc, guanyador de la I edició del Campionat Mundial de Ensaïmades; Manel Cortés, assessor tècnic de panificació i director de Formació del Gremi de Flequers de la província de Barcelona i de l’Escola Andreu Llargues; i José Luis Mateo, exdirector de l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears.