Eva Remolina / AMIC 

A tothom li agrada ser ben rebut i asseure’s en una taula bonica i elegant. És una demostració més que l’amfitrió ha dedicat temps a cuidar dels detalls per fer sentir còmodes els convidats.

De fet, l’impacte visual és molt important, ja que una taula amb bon gust agrada a qualsevol i fa que la celebració sigui encara més inoblidable

Colors i col·locació dels comensals

Perquè la taula quedi perfecta, preparau-la almenys amb dues hores d’antelació. D’aquesta forma no anireu amb pressa i podreu comprovar que no hi falta cap detall.

El primer que cal decidir, són els colors o la paleta cromàtica amb la qual decorareu la taula. Això us permetrà triar els accessoris i elements decoratius concordes i fareu que tot quedi harmonitzat, un aspecte molt important en una celebració d’aquestes característiques.

Protocol i organització

La distància és un dels aspectes més importants, especialment amb la covid-19. Habitualment, l’espai que cal deixar entre comensals és entre 65 i 70 centímetres. És la distància que es considera adequada i mínima perquè tothom se senti còmode. No obstant això, enguany a causa de la pandèmia i aprofitant segurament que hi haurà menys convidats, podem aprofitar a distanciar encara més les cadires.

  • Hi ha certes regles que marquen la posició dels comensals en la taula. Els amfitrions tenen dues opcions a l’hora de situar-se en la taula. Si opten pel model francès, el faran en el centre de la taula, un enfront de l’altre. Si en canvi prefereixen el model anglès (el que solem veure en les pel·lícules americanes), se situaran en les capçaleres de la taula, o bé en els extrems. L’home de major edat haurà de seure per cortesia al costat dret de l’amfitriona, i la dona de més avançada edat ho farà en el costat dret de l’amfitrió. Òbviament, això serà així si els amfitrions són parella. La resta de convidats, estaran asseguts intercalant-se els sexes: home, dona, home…i així successivament. Tot això en la mesura que sigui possible i si les circumstàncies ho permeten. També haurà de tenir-se en compte les diferents afinitats o desavinences entre els diferents comensals. Si en col·locar les cadires, n’hi hagués alguna que té una pota de la taula, aquest lloc es reservarà per als joves o bé per a algun membre de la família amfitriona. Aquest és un mètode també que facilita la comunicació i evita que els mateixos convidats s’asseguin sempre junts, per la qual cosa els temes de conversa també varien.

Decoració

Una vegada tenim clar com estarà asseguda la gent, podrem posar-nos a decorar la taula.

  • El primer element a col·locar són les estovalles. Si tenim una taula bonica o de fustes nobles, sempre tenim l’opció de deixar-la nua, i optar per camins de taula o estovalles individuals. Si no n’és el cas, triarem a ser un possible unes estovalles que arribi fins al terra o el més llarg possible. Convé decantar-se per unes estovalles de colors clars i llisos, sobretot si el menjar tindrà lloc durant el dia. Si és de nit, en podem triar alguna de tons més foscos. Una altra opció és optar per unes estovalles amb motius nadalencs, però millor que siguin discrets. En qualsevol cas, cal comprovar que les tovalles no tenen cap taca i que estan ben planxades.
  • Quant a la vaixella, podeu optar per una de sencera, o bé, barrejar diferents models, però sempre que es moguin en els mateixos tons i que combinin entre ells. El mateix fet ocorre amb les copes. Sempre n’hi ha d’haver, com a míim, dues sobre la taula: una per a l’aigua i una altra per al vi. La resta són opcionals. La del cava, pot optar-se per posar-la des del principi, o treure-la a la taula al moment del brindis. En aquests moments actuals, no és mala idea personalitzar les copes amb targetes amb noms, per a així evitar intercanviar-les.
  • Els tovallons o torcaboques sempre és millor utilitzar-los de tela i a joc amb les estovalles. Si no és possible, o preferim per exemple enguany utilitzar-les de paper perquè ens semblen més higièniques, cal decantar-se per unes de textura suau i de dibuix discret i elegant. Les podeu posar doblegades en forma de triangle al costat dels coberts (en el costat esquerre).
  • El platet del pa(si es decideix usar) sempre es col·locarà en el llaç esquerre superior de cada comensal. I si volem a més que hi hagi l’opció de la mantega, aquesta haurà d’anar separadament en un altre platet, però en el costat contrari.
  • Els coberts. Les culleres sempre es posen a la dreta juntament amb els ganivets, i les forquilles a l’esquerra, per l’ordre com seran utilitzats. En el cas dels ganivets, sempre amb el tall orientat al plat.

Quan tot l’essencial està col·locat, toca el torn dels ornaments. L’essencial i que no ha de faltar és un bon centre de taula. Si hi posam canelobres o espelmes, cal intentar que no siguin molt alts per a no dificultar el camp visual de les persones i els entorpeixin la comunicació.

Si optau per posar una taula separada per als infants, pot estar decorada amb temes que els agradi. També hi podeu evitar molts de coberts, copes o utensilis que per a ells no els seran molt útils.

Finalment, podeu imprimir en paper els menús que s’hi serviran, com també deixar en el plat algun obsequi que sorprengui els convidats.

Imatge: istock