Com sol passar cada final d’estiu, comença la temporada de la llampuga, que finalitzarà el proper 31 de desembre.

És una de les campanyes més esperades del sector. De fet, es dediquen a la pesca de la llampuga un total de 34 barques.

La temporada passada es van capturar112.880 quilos de llampuga, que van reportar uns ingressos de 547.200 euros al sector. Normalment les captures oscil·len entre les 80 i les 120 tones en el total de la campanya, i per aquest 2021 es preveu una similar a la de l’any passat quant a captures i ingressos.

La llampuga és un peix molt apreciat per a la gastronomia de les Illes Balears, amb plats com la llampuga amb pebres torrats o, també, acompanyada de tombet.

Rendible i sostenible

La consellera d’Agricultura i Pesca Mae de la Concha apunta que la llampuga “és un exemple de peix que s’ha valoritzat en els darrers anys gràcies al treball conjunt entre el propi sector pesquer i les institucions, i que ara és molt més rendible a la vegada que sostenible” i ha encoratjat a fer el mateix amb altres espècies locals poc conegudes o consumides avui dia. Aquest tipus de pesca, amb l’art de la llampuguera, és una activitat tradicional de l’illa de Mallorca, essent les confraries de Cala Rajada i Alcúdia les més rellevants quant a captures.

D’altra banda, l’Organització de Productors OPMallorcaMar és la que regula les captures dels seus socis, establint una captura màxima diària de 150 quilos de llampuga per barca.

És important recordar que l’ús dels capcers de llampuga és exclusiu dels pescadors professionals d’arts menors, i que la normativa preveu sancions econòmiques importants per a les embarcacions professionals d’altres modalitats o per a les embarcacions recreatives que en pesquin a menys de 250 metres de distància.