Eva Remolina – Redacció – AMIC

Una de les llepolies més populars és el caramel conegut comercialment com a Chupa Chups. Resulta que l’inventor d’aquest dolç amb bastonet va ser el català Enric Bernat Fontlladonosa, nascut a Barcelona el 1923. Aquest pastisser i confiter va treballar des de petit a la fàbrica de caramels que el seu avi regentava a la ciutat de Barcelona.

Amb gairebé 20 anys, l’any 1950, va crear el seu primer negoci, una fàbrica que elaborava confits, que tan sols va durar quatre anys, perquè li van oferir la direcció de la Granja Asturias, i d’aquesta va passar a dirigir unes altres com Reñé, una confiteria suïssa, i en la qual ja li va sorgir la idea del seu gran invent.

Un invent exitós
En 1959 i veient que els caramels de l’època no estaven fets per a infants perquè resultaven molt grans i obligava els petits a treure’ls i ficar-los repetidament de la boca amb la brutícia que això comportava, va decidir fabricar un caramel en forma de bola que pogués agafar-se amb un pal i així evitar enllardar-se i enganxar-se amb el caramel.

Molts noms es van pensar per a aquest caramel varen ser: Gol, Pals, Rols i Chups, però finalment va triar aquest darrer. No obstant això, i pel fet que es va popularitzar amb un anunci en el qual es deia: Chupa, chupa, chupa…Chups”, el públic va començar a conèixer-lo amb aquest nom i així era com el demanaven a les botigues, per la qual cosa la companyia finalment va decidir canviar-li el nom per l’actual, el de Chupa Chups.

Relació amb Salvador Dalí
Amb l’objectiu d’aconseguir un major èxit, en 1969, Enric Bernat va decidir encarregar a Salvador Dalí un nou disseny per a l’embolcall. Diuen que al famós pintor català només hi va treballar una hora, però que per aquesta feina va rebre una xifra milionària de doblers. Tot i això, cal dir que la seva aportació va ser essencial per a l’èxit publicitari de la marca: En va mantenir la tipografia del logo, però va decidir posar les lletres sobre un fons groc en forma de flor i en va canviar la ubicació a la part superior de l’embolcall i no a la lateral, d’aquesta manera les va fer molt més visibles.

Actualment, Chupa Chups és un caramel universal i s’exporta a tot el món. Se n’exporten més de 1.000 milions d’unitats a l’any. Ara bé, des de 2006, Chupa Chups no pertany a la família Bernat. Actualment, la marca és propietat de l’empresa italiana Perfetti Van Mielle, amb seu a Esteve de Sesrovires (Catalunya).

Imatge: istock