La notícia s’ha conegut el dimecres dia 24 de gener

Maria Ramos, directora de Salut Pública del Goven de les Illes Balears, ha informat que s’ha detectat un brot d’hepatitis A a un restaurant de Palma.

Per ara no s’ha fet públic el nom de l’establiment, tan sols que es troba al centre de Palma i que hi ha hagut 30 persones afectades. Cal destacar que des del Govern apunten que el brot ja està controlat.

Maria Ramos ha informat que el brot es va detectar amb les festes nadalenques i que dia 10 de gener es va tancar i que va ser clausurat fins al 19 de gener.

Ramos ha explicat que el restaurant serà sancionat. Ramos ha comentat que l’hepatitis A no es una malaltia greu, si l’afectat no té altres patologies associades o una edat avançada, i que se supera en un parell de setmanes.

L’hepatitis A és una malaltia del fetge causada pel virus VHA. Es transmet pel contacte amb deposicions d’un altre malalt, per falta d’higiene a la llar o bé el consum d’aliments contaminats i deficientment rentats (com a verdures regades amb aigües no tractades o en contacte amb vectors, com a mosques o paneroles). Pot afectar qualsevol persona i tenir caràcter epidèmic en aquells llocs que no compten amb tractament adequat de les seues aigües servides.Els principals símptomes són: febre, pèrdua de gana, malestar general, amb cansament, nàusees, molèsties d’estómac i icterícia (color groc de la pell i dels ulls), generalment amb coloració fosca de l’orina i femtes blanquinoses. Com a conseqüència de la inflamació, es bloqueja el pas de la bilis que produeix el fetge al descompondre el greix i s’altera la funció del fetge.

Foto: AKuptsova