Tomeu Arbona i Maria José Orero han inaugurat el nou local

Ahir, dimecres 29 d’agost, un bon nombre de persones esperaren amb expectació a la plaça Weyler de Palma com si de l’estrena d’una aclamada obra de teatre s’hi hagués de celebrar. Concretament no es volien perdre la inauguració del nou local del Fornet de la Soca, que s’ha mudat a l’antic Forn des Teatre, al costat del Teatre Principal de Palma.

L’acte d’obertura va ser molt cerimoniós, gairebé litúrgic, en silenci i només il·luminats per la tènue llum de les espelmes de l’obrador. Tomeu Arbona cantà una tonada del camp, d’on beu tota la seva font de saviesa i coneixement, mentre es pastava una ensaïmada. Aquest estil sobri, que ennalteix el producte i que el valora és una mostra de la gran feina d’arqueologia gastronòmica que aquest forner ha duit a terme des del primer dia que va obrir el Fornet de la Soca, quan la crisi econòmica pegava fort a treballadors i famílies.

Així mateix, Arbona ha agraït la presència de tothom que l’ha acompanyat tant a la nova inauguració com des del primer moment en que va crear el Fornet.

Història Fornet de la Soca

Tomeu Arbona i Maria José Orero varen obrir aquest projecte personal l’any 2011 al carrer de Sant Jaume. Com que l’obrador era molt petit, agafaren l’antic Forn de la Llotgeta, però davant la possibilitat de tenir botiga i obrador al mateix espai en un lloc tan emblemàtic i cèntric com és l’antic Forn des Teatre, han pogut traslladar-se en aquest emblemàtic local, el qual destaca per una bellíssima façana modernista.

El nom del forn està inspirat en un conte de Jill Barklem, de la col·lecció Clos dels Esbarzers, que explica la hisòria d’uns ratolins que tenen un forn dins la soca d’un arbre. Els seus productes del Fornet de la Soca, des del pa fins a la pastisseria dolça i salada, està elaborada amb ingredients naturals, de gran qualitat, amb llevats biològics i farines autòctones. El merit de Tomeu Arbona també es troba en el fet que, ell i el seu equip, han recuperat de l’oblit productes deliciosos, curiositats d’un temps i els ha sabut donar valor.