Aquest nou concepte en formació en vins ha estat creat pel sommelier Xavier Nolla

Mallorca acull des d’aquest dimarts l’espai formatiu relacionat amb el món del vi EnoAula. La iniciativa, que s’ha presentat en el marc de la fira d’hoteleria i restauració Horeca de Palma, pretén cobrir un nínxol existent a dues escales: Una la formació des de la base enfocada al 95% de cambrers i personal de Restauració que no tenen coneixements suficients per sentir-se segurs davant el consumidor en el món del vi. D’altra banda, EnoAula es dirigeix ​​a un públic més especialitzat integrat per sommeliers i professionals del sector amb formació que exigeixen seguir formant-se i un reciclatge permanent.

S’han previst dos cursos un a Palma i un a Ciutadella. A Palma, es farà els dies 13, 14 i 15 de març, a l’hotel Hotel Melià Palma Bay; mentre que Ciutadella tendrà lloc els dies 10, 11 i 12 d’abril, a l’hotel Port Ciutadella. Es tracta d’un curs intensiu i presencial de 21 hores de durada sobre l’univers del vi dirigit per al personal de restauració  (tant personal de sala com de cuina). Tots els cursos compten amb la certificació de l’Associació Balear de Sommeliers (ABS) i tenen el suport de diferents empreses col·laboradores: Riedel, Coravin, Pulltex, Ars Collecta o Wineissocial.

EnoAula es diferencia d’altres tipus de formació perquè integra una metodologia molt innovadora creada pel fundador del projecte, el sommelier Xavi Nolla, i que compta amb uns continguts molt actuals, en els quals preval la faceta pràctica: “Volem que l’alumne assimili els coneixements al voltant del món del vi des del primer moment”, explica Nolla, qui afegeix que “un altre dels objectius de la formació és garantir un nivell de coneixements al personal de restauració que es traduiran en una major rendibilitat per al negoci”.

El preu del curs és de 459,8 euros i les incripcions s’han de fer a través de la web: www.xavinolla.com

El programa és el següent:

 • Història, legislació i vocabulari del vi
 • Factors que determinen la qualitat del vi; clima, sòl, varietats de raïm.
 • Viticultura i enologia.
 • Tendències actuals: Ecologia, biodinámica i vinificacions naturals.
 • Elaboració de vins blancs, rosats, negres, escumosos i dolços.
 • Monogràfic de vins escumosos: Prosecco, Cava, Clàssic Penedès, Champagne, Cava de paratge.
 • Iniciació al tast sensorial i analítica. Entendre l’etiquetatge i notes de tasts del vi.
 • Geografia vinícola i tast de més de 30 vins nacionals i internacionals.
 • Estudi d’aromes i defectes del vi amb Pulltex.
 • Estils i nou llenguatge del vi. Wineissocial.
 • Comunicació, interacció i empatia amb el client. Com vendre el vi.
 • Obertura, servei, protocol i conservació del vi. Ús professional de llevataps de palanca, làmines i Coravin.
 • Tast de copes Riedel Experience a càrrec d’un tècnic de la firma.
 • Coneixement i treball de diverses tècniques de maridatge (harmonies).
 • Llenguatge de classificació del vi i pautes per a la creació de cartes de vi, a càrrec d’un Sommelier de l’equip Wineissocial.
 • Examen final de curs amb obtenció de certificat professional. *

A l’alumne de cada curs que aconsegueixi la millor nota d’aquest curs, Enoaula el premia amb un sistema Coravin Model One, valorat en 200 €. El preu inclou: material didàctic del curs, llevataps professional Pullparrot i joc d’aromes de defectes Pulltex, estoig de copes tècniques Vinum Tasting de Riedel, un mes de subscripció gratuïta al Club Wineissocial i descomptes especials; a més de l’aparcament i menú de migdia amb descompte especial per a alumnes, al mateix hotel. El material descrit i inclòs en el curs, té un valor al mercat superior als 150 €.

Paral·lelament a la formació, EnoAula té previst oferir seminaris impartits per prestigiosos sommeliers, Master of Wine procedents de diferents països del món,  com Fernando Mora, màster of wine; François Chartier, millor sommelier del món 1998; Guillermo Cruz, sommelier del restaurant Mugaritz (dues estrelles Michelin) o Ferran Centellas, sommelier d’El Bulli.