La segona edició es farà del 27 al 29 d’octubre i comptarà amb moltes activitats lúdiques i gastronòmiques

Del 27 al 29 d’octubre, ses Salines d’Eivissa acolliran la segona edició de la Fira de la Sal. Una cita que té com a impulsor l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia i el suportel Consell d’Eivissa i el Govern de les Illes Balears.

La sal ha estat font principal de l’economia dels eivissencs fins a la dècada dels 50. La presentació ha tingut lloc el dimecres 25 d’octubre. L’alcalde de Sant Josep de sa Talaia, Josep Marí Ribas, ha destacat la importància que ha cobrat aquesta edició per a turistes i residents a l’illa i ha afirmat que “es tracta d’un esdeveniment molt nostre que serveix per donar a conèixer la importància de la sal a l’illa, recuperant aquesta indústria tan important, i que es consolida en aquesta segona edició com una cita cultural imprescindible que estem segurs que en uns anys serà un reclam turístic, cultural, lúdic i històric de primer nivell”.

Activitats per a totes les edats

Durant tres dies, hi haurà activitats gratuïtes com visites teatralitzades, tallers infantils i mostres gastronòmiques. A més, hi haurà transport gratuït des de Sant Jordi. Una de les activitats més destacades d’aquesta Fira a l’Era de l’Antic Munt de Sal, serà l’encesa d’un fogueró, amb la qual s’avisava als treballadors dels pobles que començava la recollida de sal. A continuació, un grup de saliners representarà l’extracció de la sal de forma manual al Parc Natural de ses Salines d’Eivissa, un dels llocs més sorprenents de les Illes Balears i un veritable paradís protegit des de l’any 2001.

Entre els espais escollits per a aquesta cita es troba el Centre d’Interpretació de ses Salines, l’antiga nau salinera reconvertida en galeria d’art contemporani, on es presentarà l’edició del manuscrit del segle XVIII ‘Salines de les illes de Yviza i Formentera’, dels autors Antoni Ferrer Abárzuza, Miquel Frontera Serra i Antoni Tur Torres. Aquest espai també acollirà diferents projeccions destinades a explicar la història i tradició de la sal. Així mateix, es faran visites teatralitzades a la Torre de sa Sal Rossa, que protegia l’antic embarcador de sal. Una altra de les visites que inclou el programa és el Pou des Carbó, un pou del segle XVIII que proveïa d’aigua els ferrocarrils que transportaven la sal des dels estanys fins a la zona de càrrega.

Durant la Fira els assistents també podran conèixer els usos de la sal, que s’utilitzava com a conservant d’ossos, olives i peix, i podran degustar ossos amb col, un plat tradicional a força d’ossos de porc en salaó. El grup folklòric de Sant Jordi de ses Salines representarà el tradicional ball pagès, i s’escenificarà l’anomenada Salpassa, un ritual en què el rector beneïa les cases deixant-los a la porta romaní, aigua i sal com a manera de protegir qui hi habitava. protecció. A més, per al públic més menut hi haurà una programació especial ja que s’han organitzat tallers en què podran aprendre, entre altres tasques, a recollir la sal de forma manual.

Consultau tot el programa a: http://gastronomicament.cat/wp-content/uploads/2017/10/PROGRAMA-II-Fira-de-la-Sal.pdf