Es preveuen recol·lectar devers 150 tones d’aquesta fruita

La temporada d’enguany de l’albercoc es preveu molt bona tan en quanitat com en qualitat. Així ho han explicat  Vicenç Vidal,  conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, i Antoni Martorell, el president de la Cooperativa de Porreres, que preveuen recol·lectar devers 150 tones d’albercoc.

De fet, a Porreres és on el cultiu d’aquest fruiter té més rellevància. De fet, ha estat un exportador destacat d’albercocs secs cap a Europa i, a dia d’avui, té una superfícia cultivada d’albercocquers d’aproximadament 50 hectàrees, la meitat de les quals corresponen als membres de la Cooperativa de Porreres.

Cal destacar que hi  ha diferents castes d’albercoc com el Roig, el Primerenc, el Modesto, el Roig de Carlet, el Canino, el Galta Roja Valencià, el Murtó i Galta Vermella, entre altres, que maduren en diferents moments la qual cosa permet escalonar la producció i mantenir-ne la presència al mercat durant més temps.

És per això que Vidal i Martorell han demanat que els consumidors apostin per menjar albercocs mallorquins, ja que són frescos i de qualitat, i es mantenen cultivats els camps de Mallorca.

La Cooperativa de Porrers comercialitza la producció dels socis de dues maneres: a través dels majoristes de Mercapalma i a través de la venda directa a la pròpia botiga. De tota manera, una petita part de la producció es dedica a l’elaboració de productes transformats o a nous productes derivats de l’albercoc, que permetin aconseguir un valor afegit o arribar a més consumidors. Així doncs, el producte arriba a transformar-se en confitures de diferents tipus i formats, elaborades específicament per a rebosteria, per a consum normal i ecològiques. A més, també hi ha la producció d’albercoc sec, que manté viu un dels productes més característics i tradicionals de Porreres o fins i tot un producte més refinat com pot ser el licor d’albercocs.

Com a fita de futur, la Cooperativa de Porreres està treballant en el projecte Nous Albercoquers, amb l’objectiu de plantar noves varietats i estendre el conreu ecològic per millorar la rendibilitat de les plantacions. A més, la cooperativa també participa en el projecte Farmers & Co, amb la finalitat d’arribar a nous sectors i difondre un producte d’alta qualitat. També tenen previst crear un centre experimental de noves varietats que permeti la preservació de les varietats autòctones.

Imatges: CAIB