Com a moltes altres poblacions de Mallorca, a Artà són ben presents els aliments relacionats amb la pagesia com el pa moré, la llonganissa, la xulla i el botifarró. Ara bé, hi ha un dolç que no pot faltar mai en la jornada del Sant. Parlam de la coca de Sant Antoni.

Aquesta recepta l’hem treta del blog de Miquel Riutort

 

Ingredients:

  • Una tassa d’oli.
  • Una patata bullida
  • Una tassa de sucre
  • Una tassa d’aigua
  • 500 grams de farina
  • Llevadura
  • Llangonissa
  • Sucre en pols

Es mescla la patata i l’oli. Es fon la llevadura i es tira dins la mescla juntament amb el sucre. Es tira a poc a poc la farina fins que la pasta no s’aferri.   S’estén la pasta damunt la llauna i s’hi posen les tallades de llangonissa pel damunt. Es posa dins el forn i en estar cuita s’ensucra de sucre pols.

A tot això, cal que no oblidem la omnipresència del vi, del mesclat i de les herbes, aquests dos darrers fabricats a Artà, concretament a la destil·leria artesana de Licors Moyà. Els més joves o aquelles persones que no beuen alcohol, solen substituir el licor per infusions de camamil·la. Tant unes com les altres se solen dur penjades d’un murrió (una bossa normalment feta amb llata, que es duu penjada d’una espatlla).

Perquè pugueu seguir la festa, aquí teniu el programa de Sant Antoni a Artà 2017

Dia 16 de gener. Revetla de Sant Antoni

A les 9 hores, tradicional acapte pel poble. Sortida de la casa del trull, que enguany serà a ca l’obrer Miquel Cursach, al carrer de na Coixa, acompanyat de música i els dimonis.

A les 19 hores, Completes. Sortida de ca l’obrer per assistir a la celebració a la capella de Sant Antoni.

A les 19.30 hores, encesa de tots els foguerons.

 

Dia 17 de gener. Diada de Sant Antoni

A les 8.30 hores, començament de la Cavalcada.

A les 11 hores, aplegament en el Coll de n’Abrines i sortida acompanyada per anar a beneir. Seguidament, al temple parroquial hi haurà l’ofici solemne i s’hi ballarà l’oferta.

A continuació, refresc ofert per l’Obreria de Sant Antoni d’Artà, a la casa del trull, on s’hi cantarà l’Argument, compost per la glosadora Joana Aina Ginard Brunet, Butlera.

A les 19.30 hores, ballada al poliesportiu amb Artà Balla i Canta. Obriran el ball els dimonis d’Artà.