Els olivicultors de la Denominació d’Origen Protegida Oliva de Mallorca han començat a final de setembre la collita en una campanya que es preveu sigui fins a un 80% inferior a la producció registrada l’any passat, en la qual es varen recol·lectar 35.716 quilos d’oliva mallorquina de taula.

Aquest 2020 ha estat força complicat per als pagesos, ja que, a més de la tradicional presència de la mosca de l’olivera, prèviament han sofert l’acció del corc de capoll (Prays olellus), insecte que actua sobre la flor de l’olivera que en provoca la caiguda, a més dels efectes sobre les olives del calabruix de la tempesta del passat 29 d’agost, que va ser de conseqüències nefastes per a molts olivicultors que han perdut del tot  l’esplet d’oliva de taula.

Tot i aquestes previsions de collita reduïda, l’abastiment d’Oliva de Mallorca als establiments comercials està garantit.

Aquestes primeres setmanes, les feines se centren en la recol·lecció dels fruits per elaborar l’oliva verda sencera, a continuació serà el torn de la destinada a trencar, però la campanya d’Oliva de Mallorca no es tancarà fins ben entrat 2021 amb la collita de l’oliva negra que es preveu serà mínima.

Fruit de la necessitat de preservar i frenar l’abandonament l’olivar tradicional de Mallorca, la Denominació d’Origen Protegida Oliva de Mallorca empara més de 77.000 oliveres antigues de la varietat Mallorquina, principalment localitzades a la Serra de Tramuntana. Olivars de muntanya d’extrema bellesa, la mateixa que obliga a multiplicar l’esforç de la norantena de productors que treballen de forma quasi artesanal per oferir al consumidor oliva de taula de la varietat autòctona Mallorquina amb totes les garanties, tant en qualitat com en procedència.