Ha estat organitzat per Eno Mallorca

El col·lectiu Eno Mallorca ha celebrat un sopar amb lluna plena al celler Can Coleto de Petra. Es tracta de la quarta edició d’aquest acte que té com a objectiu promocionar els vins mallorquins. La cita va tenir lloc dissabte passat i els associats d’Eno Mallorca pogueren conèixer de primera mà aquest celler que d’ençà l’any 2000, elabora els vins sota els preceptes de l’agricultura ecològica.

Miquel i Bel començaren a fer vi sembrant una petita parcel·la la d’uns 2.000 metres quadrats amb la idea de continuar fer vi de casa, una tradició mallorquina molt antiga, que consistia a fer vi per consum propi. S’ajuntaven unes quantes famílies i, treballant junts, elaboraven el vi que després se’l repartien. Aquest costum va decréixer quan es va entrar a formar part de la Comunitat Econòmica Europea, ja que se subvencionaven les arrencades de vinyes, per la qual cosa, molts varen arrabassar els ceps i cada vegada era més difícil trobar raïm per comprar. Així s’explica, que Bel i Miquel decidissin sembrar vinya, per poder continuar la tradició familiar. Varensembrar la varietat de Monastrell ja que volíem un vi de consum ràpid (vi jove) i de bona producció.

La complexitat i necessitats que implica mantenir uns vinyes pròpies, amb tot el que necessitàvem va permetre elaborar més vi sense augmentar gairebé gens el cost. Així van decidir sembrar més vinya. Seleccionar el tipus de vinya que donava bon rendiment a Mallorca i que permetés elaborar vins de qualitat.Van sembrar les varietats Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Syrah i, per no perdre les varietats que antigament servien per fer vi a Mallorca també sembraren Callet, Fogoneu i Mantonegro.

A dia d’avui, poden mostrar amb orgull que el sistema ecològic de conrear la vinya funciona. Amb la satisfacció de veure que la majoria dels seus vins són reconeguts amb premis estatals i internacionals. La plantació actual és de 2,5 Ha i tots els vins són elaborats a partir del raïm de les vinyes pròpies.

Fotos: Eno Mallorca