Eva Remolina – AMIC – Redacció
El codony és una fruita que pertany a la família de les rosàcies i al gènere cydonia. És coneguda científicament amb la denominació de Cydonia oblonga.
Aquesta fruita és originària de regions d’Àsia Occidental. El codony és una font de nutrients, vitamines i minerals importants per a la salut. Conté vitamina C, vitamina K, potassi i fibra dietètica. La vitamina C és un antioxidant que dona suport al sistema immunitari i la vitamina K és essencial per a la coagulació sanguínia i la salut òssia.
La fibra dietètica que conté aquesta fruita pot ajudar a millorar la digestió i a prevenir problemes com el restrenyiment. Consumir aliments rics en fibra, per tant, promou la salut del sistema digestiu.
Altres dels beneficis que té el codony són:
- Antioxidants: ajuden a combatre els radicals lliures en el cos. Aquests compostos poden ajudar a reduir el risc de malalties cròniques i l’envelliment prematur.
- Salut cardiovascular: El potassi present en el codony pot contribuir a mantenir la pressió arterial en nivells saludables, la qual cosa al seu torn redueix el risc de malalties cardiovasculars.
- Sistema immunitari: La vitamina C és essencial per a la funció adequada del sistema immunitari i pot ajudar a prevenir refredats i malalties.
- Ajuda a controlar el pes: La fibra present en el codony pot ajudar a controlar l’apetit i promoure la sacietat, la qual cosa pot ser beneficiós per als qui busquen mantenir o perdre pes.
A més, el codony té molts usos a la cuina. El més popular és el codonyat. Ara bé, se’n poden fer confitures, gelees, salses i pot acompanyar postres i plats salats. Té un sabor únic i una aroma fragant que pot millorar el gust de moltes de receptes.
Imatge: Getty Images