L’Ajuntament de Pollença i la Confraria de Pescadors de Pollença i el Govern de les Illes Balears organitzen la primera edició Sabors de la Badia, una activitat que també s’ha anomenat Mostra de la Tonyina de Pollença. Tindrà lloc els dies 24 i 25 de maig, al Port de Pollença, amb l’objectiu principal de donar a conèixer aquest producte local i de proximitat de les Illes Balears i fomentar-ne el consum.
La fira oferirà una experiència gastronòmica amb restauradors i xefs locals i cellers de la zona. Entre les activitats que preveu el programa, hi ha sessions de cuina en directe a càrrec de diferents cuiners i de restaurants de la badia de Pollença, amb elaboracions que, per descomptat, tindran la tonyina com a ingredient principal, i un maridatge de vins dels cellers Can Xanet i Vinyes Mortitx.
A més, la Conselleria ha programat una demostració en directe de ronqueig, que és el so que es produeix quan es talla la tonyina, a càrrec de Toni Fiol, expert en aquesta tècnica tradicional, qui, a més, explicarà el procés passa a passa. Una vegada acabada aquesta activitat, la tonyina utilitzada a la demostració se subhastarà entre el públic assistent.
El programa de la Mostra de la Tonyina preveu activitats musicals i esportives, entre d’altres, i també la presència d’una caseta informativa per donar a conèixer la nova formació professional de Nàutica que s’imparteix a l’IES Clara Hammerl, del Port de Pollença.
L’acte es va presentar a final d’abril, davant Martí March, batle de Pollença, Joan Simonet; Joan Llabrés, director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local; i Antoni M. Mateu, director general de Pesca.
En la presentació, Simonet va destacar que „aquest tipus d’iniciatives posen en valor la qualitat d’aquest producte local i de proximitat que, a més, ajuden a mantenir les estructures productives tradicionals, com són les nostres confraries de pescadors. Cal recordar que la tonyina té una quota de pesca d’unes 50 tones anuals a les Illes Balears“.