/

El suc ecològic de raïm de Sa Casa Pagesa, Producte Ecològic de 2024

El guanyador ha denunciat que les oportunitats comercials i els requisits de l’Administració només afavoreixen a les grans empreses

El premi Producte Ecològic de l’Any, atorgat per APAEMA ja té guanyador. Enguany, el guardó ha estat per al suc ecològic de raïm de Sa Casa PagesaAntoni Feliu, representant de la família de Sa Casa Pagesa, ha explicat que el raïm per elaborar aquest suc “prové d’una finca de Santa Maria del Camí, que té una vinya de més de cinquanta anys de la varietat local mantonegro”. D’aquesta vinya en fan un vi, però els dos darrers anys varen tenir un excedent de raïm que, gràcies al servei d’elaboració de S’Obrador d’APAEMA varen poder evitar que es tudàs. El suc es comercialitza en botelles de vidre d’1 litre o 500 ml, per tal de reduir l’ús de plàstics d’un sol ús.

Feliu també ha dit que “aquest reconeixement posa en evidència la necessitat de projectes com S’Obrador d’APAEMA, amb el qual es donen oportunitats a petites produccions”. També ha afegit que aquest premi „és un petit acte de dignitat dins la realitat d’un sector, en què les oportunitats comercials i els requisits de l’Administració només afavoreixen a les grans empreses”, la qual cosa fa més complicada la supervivència de les famílies pageses que mantenen el territori viu. En aquest sentit, ha volgut fer una reivindicació en contra de “l’excés de normativa sanitària que s’imposa a aquestes petites explotacions” i que, de nou, “només poden complir aquells grans productors”.

Sa Casa Pagesa és originària de Sant Jordi, Palma, tot i que tota la vida s’han autoreivindicat com a pagesos sense terra. Actualment, duen la gestió agrícola i ramadera de diverses finques d’arreu de l’illa; posant una cura inamovible, pel manteniment de les varietats locals i les races autòctones. “Nosaltres defensam una illa diversa, amb petites produccions que també ho siguin, lluitam contra un món cada vegada més homogeni”, ha dit Antoni Feliu.

A més, la família, ha expressat que reben el guardó com un petit homenatge a la figura de Susana Mercedes Ramírez Cobo, un pilar de la família que tristament els va deixar el passat any. Segons han explicat: “Ella va apostar per aquest producte des del primer moment i fou qui va vendre tota la producció del primer any” al Mercat Ecològic de Palma, de la plaça dels Patins, on regentava la parada familiar des dels inicis del mercat. Per això, ha afegit “és un premi a la seva empenta i feina incansable pel foment de la pagesia ecològica.”

El jurat encarregat de valorar els productes presentats està format per una gran varietat de representants de la societat civil en diferents àmbits, com ara l’agroecologia, les institucions o el disseny. Els criteris que tenen en compte a l’hora de prendre la seva decisió són la qualitat del producte, la presentació, la innovació, l’ús de varietats locals i els criteris ambientals i socials en la producció. En aquesta vuitena edició durant la deliberació varen destacar que enguany hi havia molta diversitat de productes i que cada any el grau d’innovació és més alt.

Els participants en el premi Producte Eco de l’Any 2024 han estat:

Es Garrover de Mallorca amb el seu batut de garrova proteic, Sa Madoneta amb l’oli d’oliva verge extra Sa Madoneta, Oliuga amb el seu oli verge extra, Agromallorca amb la tomàtiga ramellet ratllada, Flor de Figa amb la confitura de figa, Planet Greens amb els mesclums de microbrots, Formatgeria es Pinaró de ses Monges amb el formatge Parpal, i Centre Especial d’Ocupació Mater amb els ous Mater.

Amb aquest premi, el Suc ecològic de raïm s’afegeix a la llista dels altres 7 premiats dels anys anteriors, i es comercialitzarà amb un adhesiu que l’identificarà com a guanyador del premi Producte Eco de l’Any 2024. El guardó es va lliurar el diumenge 21 d’abril, a Porreres durant la Diada d’Agricultura Ecològica.

Podeu conèixer una mica més Sa Casa Pagesa en aquest vídeo:

Schreibe einen Kommentar

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat