/

L’enoturisme es consolida entre els cellers de Vi de la Terra Mallorca

Devers el 85% de les bodegues inscrites dins l’IGP Mallorca ofereixen la possibilitat de visites guiades, tast i experiències úniques

L’enoturisme representa una mitjana del 5% dels ingressos anuals, però hi ha cellers que fins i tot fixen aquest percentatge en el 30% per la seva especialització i professionalització.

Des de fa ja uns anys, la paraula enoturisme s’ha colat en el vocabulari del món dels viatges, tant és així, que segons les dades de l’Informe anual de visites a cellers i museus del vi, publicat per l’Observatori Turístic de l’Associació Espanyola de Ciutats del Vi (ACEVIN), les visites a cellers i museus van registrar més de tres milions de visitants i un volum de negoci de 85,6 milions d’euros en 2019, un 5,68% més que en 2018. I les previsions per aquest 2022 postpandèmia són encara més optimistes.

Una opció prioritària per a molts de turistes
L’oferta actual existent a Mallorca es multiplica any rere any i l’enoturisme se situa ja com una opció diferenciadora i prioritària per a molts dels turistes a l’hora de cercar un lloc per les seves vacances i decantar-se per l’illa. Parlem d’un turisme sostenible i de tradició, del qual es beneficien tant els visitants com les empreses locals; de fet, molts dels bodeguers inscrits a Vi de la Terra Mallorca asseguren que aquest tipus de visites suposa un 5% dels seus ingressos anuals. La professionalització i l’especialització, però, podria incrementar aquest percentatge fins al 30%.

Actualment, Vi de la Terra Mallorca suma 1.451 hectàrees de vinyes inscrites i en producció; d’aquestes, 1.233 es poden visitar dins diverses activitats i experiències personalitzades per a tots els gustos. Perquè no tan sols parlem de fer un passeig per les vinyes o les instal·lacions de les bodegues, sinó de conèixer la història, el patrimoni i l’emoció que hi ha darrere de l’elaboració d’un vi mallorquí.

A Macià Batle (Santa Maria del Camí) des que van començar a planejar la reforma del celler, l’any 1997, ja la van concebre pensant a poder fer visites guiades. «Basant-nos en l’experiència d’altres regions, on l’enoturisme ja triomfava, varen pensar que Mallorca era també un escenari especial. I la veritat és que des de llavors va tenir una acceptació molt bona. Tant, que es va estendre a altres cellers», explica Ramon Servalls.

Santa Catarina (Sencelles) té, probablement, la més llarga tradició en enoturisme a l’illa “ja que a l’antic celler d’Andratx ja es rebia als visitants i s’organitzaven esdeveniments des de finals dels anys noranta», rememora Andreu Negre, gerent del celler. Per això, en el nou projecte de la bodega, a la finca Son Aloy (Sencelles), tant la construcció del nou celler com la rehabilitació de la casa de Son Aloy, han estat dissenyades i planificades per a ser obertes al públic i a la societat. «Considerem essencial que la gent mallorquina i forana pugui conèixer i participar en el nostre petit món vitivinícola i que això es converteixi en un complement de la nostra activitat principal del qual pugui gaudir el major nombre possible de gent», diu. I és que, per ells, «és molt important que els cellers ens obrim al públic i que facilitem transmetre què és el que hi ha darrere de la botella de vi que es degusta a la taula d’un restaurant: un món complex i fascinant, molt antic alhora, ple de saviesa ancestral però molt desconegut encara per gran part del públic».

Un altre celler que pertany a Vi de la Terra Mallorca que va néixer tenint molt clar el seu model de negoci des del principi és Bodegas Angel. El seu propietari, Andrés Gelabert, tenia un gran coneixement del món de l’enoturisme pels seus viatges tant a Califòrnia com a Sud-Àfrica. «Ho vaig tenir molt clar des del principi. És la millor forma de fidelitzar al client amb el teu producte. Perquè el prova aqui mateix, amb una explicació que li dona el mateix productor. I això és una cosa irresistible». De fet, a Bodegas Angel es compta amb un departament propi pel desenvolupament de les activitats relacionades amb les visites perquè, en paraules de Gelabert, que tot funcioni correctament en tot el relacionat amb esdeveniments, tast i l’enoturisme suposa «un 30% dels nostres ingressos anuals. Estic incloent en aquest percentatge les botelles que vendrem després i les que exportem a tots els que ens van visitar i ens les demanen des dels seus països d’origen».

En els últims anys, petits cellers s’han anat incorporant a aquesta nova tendència turística, entre ells, Caseta Vella. De la mà d’Elisa Jaicla i Pere Cladera, els visitants que arriben a aquest celler a Santa Margalida, aprenen, no sols com s’elabora un vi, sinó una mica d’història. «Hem d’oferir també emoció. El que els agrada realment és tastar el vi de la mateixa bota. Entendre i veure en primera persona com treballem, com som una empresa petita i familiar els encanta. I això fa que s’emportin les nostres botelles, perquè els agrada saber que és un producte artesanal i de qualitat», explica Cladera.

Seria simplista dir que la visita a un celler és fer una passejada per les vinyes, veure les instal·lacions i tastar el producte. L’enoturisme va molt més enllà, i els cellers de l’IGP Mallorca ofereixen experiències completament personalitzades i basades en l’emoció.

Josep Vidal, propietari del celler Vidal Serra, ho té molt clar. “Anem al més exclusiu, de fet, ni es visitaran les instal·lacions del celler. El que volem és anar a l’origen, al producte. La nostra ruta proposa un passeig amb cotxe per les vinyes perquè vegin com les cuidem. Allí els explicarem també la història del nostre celler”. “Sabem que el turista que ens visitarà sap de vins i ha anat a altres cellers. El nostre punt fort serà contar la història de la família. Des de petits hem crescut entre vinyes, i això és el que hem de transmetre”. L’experiència sensorial també forma part de la visita a Santa Catarina: “El nostre recorregut inclou contemplar la vinya, les muntanyes, les ovelles, sentir els ocells, gaudir la calma del lloc … Se’ls explica la història del celler a Andratx a principis dels anys vuitanta i com ja la segona generació reprèn el nou projecte de Sencelles. Es finalitza amb un tast de vins a la casa mallorquina i la possibilitat que el visitant se submergeixi en el nostre estil de vida mediterrani”, afegeix Negre.

On va l’enoturisme a Mallorca?
Ramon Servalls ho té clar: «Anem a la normalització de l’enoturisme com una oferta més de l’illa. Ja no és una cosa exòtica, perquè els nostres clients sempre tornen. Els encanta conèixer any rere any les noves anyades».

Alemanys, britànics i escandinaus, per aquest ordre, són el perfil majoritari dels turistes enològics. I per a facilitar-los les visites, s’està pensant en la creació d’un distintiu per a posar a les portes dels cellers que ofereixin aquest servei. «Nosaltres estem completament a favor que es faci, amb uns criteris unificats. Professionalitzar el sector seria bàsic i ens reportaria molt a tots», subratllen des de Bodegas Angel. També des de Vidal Serra donen suport a la iniciativa. «Tot el que sumi, benvingut sigui».

Schreibe einen Kommentar

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat