Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A més d’editar llibres i discos, hi ha altres campanyes de micromecenatge que tenen a veure amb el sector primari com és el cas del projecte de Jordi Juanola i Costa al web de Tot Suma.

En aquest cas, es reivindica el futur dels pastors a la muntanya a Catalunya, concretament a l’Alta Garrotxa i la Vall de Camprodon, on es troba la Capallera (Rocabruna), la darrera casa que té l’ovella com a activitat principal.

L’objectiu és aconseguir reconvertir el ramat actual, de 400 ovelles de raça lacaune i ripollesa, en un ramat d’ovella roja amb la compra de 80 ovelles i 5 xots. El motiu és que la raça autòctona roja del Rosselló, també coneguda com andorrana, tot i no estar reconeguda per l’Administració al vessant sud del Pirineu, havia estat ben present per aquestes contrades i forma part del patrimoni històric i cultural del país.

El motiu és que les ovelles roges són unes grans caminadores, rústiques i de bona producció lletera. A més, els xais presenten un creixement més lent i infiltren més greix a la canal, motiu pel qual la carn esdevé més gustosa. És per tot això que hem decidit, en un període de quatre o cinc anys.

El projecte destaca perquè, en un temps tan difícils com els actuals per als pagesos, es reivindica la tradició ramadera de les comarques de muntanya, no com a nostàlgia del passat, sinó com a una decidida aposta de futur per a la gestió del territori, la fixació de població a muntanya i la producció d’aliments locals i de qualitat.

Aquí podeu consultar les recompenses i el projecte complet: https://www.totsuma.cat/projecte/1690/