Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Investigadors de la Universitat de les Illes Balears han detectat per primera vegada a Mallorca un cuc que pot provocar meningitis. Aquest paràsit pot afectar les persones; per això és convenient menjar caragols ben cuinats i rentar la verdura i la fruta abans de menjar-la. Tot i això, cal destacar que no s’han detectat infeccions en humans a Mallorca.

El cuc, anomenat Angiostrongylus cantonensis, es va trobar a dos eriçons malalts recollits pel Centre per a la Recuperació de Fauna Silvestre del Consorci de Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB). És la primera vegada a tot el món que aquest cuc és trobat en eriçons.

Què són aquests cucs?

Segons explica la Universitat, “aquests paràsits es coneixen amb el nom de cucs dels pulmons de rata perquè les rates en són els hostes definitius. Els cucs adults es troben en les artèries pulmonars d’aquests animals, que és on les femelles ponen els ous, i des d’allà les larves migren fins al tracte gastrointestinal i són eliminades amb la femta.

De les deposicions de les rates poden arribar als mol·luscs, com ara els caragols i llimacs, que fan d’hostes intermediaris, i, d’aquests, poden arribar fins als mamífers i les aus que ingereixin aquests mol·luscs infectats. Aleshores, les larves penetren les parets gastrointestinals dels nous hostes i, a través del sistema circulatori, arriben al cervell, on es converteixen en adults joves. Finalment, tornen a les artèries pulmonars on ponen els ous, i es completa el cicle”.

La troballa s’ha publicat recentment a la prestigiosa revista científica Eurosurveillance. La doctora Claudia Paredes n’ha dirigit l’estudi i hi han participat Sofía Delgado i Miguel Ángel Miranda, del grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació de la UIB; José Antonio Jurado, del Laboratori de Genètica de la UIB, i Jessica Sola, Miquel Puig i Nieves Negre, del COFIB.