El xató, una recepta tradicional

El xató és un dels plats tradicionals catalans més populars. Se sol consumir a l’hivern, concretament en l’època de Carnestoltes i Quaresma, i generalment coincidint amb una bona calçotada.

Aquesta amanida prové de les zones vinícoles del Garraf i el Penedès, comarques que es disputen el seu origen.

És una recepta d’elaboració molt senzilla i ràpida, tan sols en la salsa és a on invertirem una mica més de temps.

Ingredients 

Per a 4 persones

  • 1 escarola
  • 150 g de bacallà dessalat
  • 4 anxoves
  • 16 olives negres.

Per a la salsa:

  • 100 g d’ametlles
  • 100 g d’avellanes
  • 4 nyores
  • 4 grans d’all (escalivats)
  • 2 tomàquets (escalivats)
  • 1 culleradeta de pebre vermell
  • 2 llesques de pa
  • Vinagre
  • Oli d’oliva verge.

Preparació de la salsa

  1. El primer que fareu serà escalivar els tomàquets i els alls. Per això, embolicau tant el tomàquet com els alls en paper de forn i feis-ne bossetes i posau-les al forn fins que es coguin (seran cuits quan vegeu que la pell del tomàquet s’arruga). També podeu rostir-los sense necessitat d’embolicar-los. Amb l’escalivat, el que s’aconsegueix és molt més sabor en els plats.
  2. Torrau lleugerament les llesques de pa.
  3. Picau la fruita seca fins a obtenir-ne una textura de pols.
  4. Escaldau les nyores i pelau-les. Quan estiguin cuites, afegiu-les a la picada.
  5. A continuació, afegiu-hi els tomàquets i els alls, el pa trossejat i ho passau-ho tot per la batedora.
  6. Afegiu-hi una mica d’oli i vinagre.

Preparació de l’amanida

  • Agafau una safata per a servir i rentau i trossejau l’escarola.
  • Esmicolau el bacallà i repartiu-lo també per la safata.
  • Finalment, afegiu-hi les anxoves i les olives i abocau-hi la salsa de romesco.
Imatge: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published.