Aquest cap de setmana, les propostes gastronòmiques a Menorca són bastants. A les suculentes jornades de Menorca al Plat, s’hi suma la cinquena edició de la Ruta de l’Hamburguesa amb Vermella Menorquina, la qual se celebra del 23 de maig a l’1 de juny.
L’organitzen l’Associació de Ramaders i Ramaderes de Bestiar Boví de Raça Menorca i Cómete Menorca amb l’objectiu apropar la carn de la raça autòctona a tota mena d’establiments de restauració.
El format d’hamburguesa, que cada cuiner interpretarà a la seva manera, pretén donar a conèixer la carn de Vermella Menorquina al gran públic, de manera assequible. Els organitzadors apunten que la iniciativa també pretén ser una manera de donar a entendre que la carn capolada amb què es fa l’hamburguesa és una part important i de qualitat de l’animal, en el cas dels vedells de la raça autòctona, que passen controls estrictes que garanteixen la marca de qualitat Vermella Menorquina. Entre aquests controls hi ha la puresa de la raça de l’animal, el mode de cria i el benestar animal.
Hi participen 34 establiments. Són els següents:
CIUTADELLA
- The Blarney Stone (Cala Blanca): Hamburguesa de vaca Vermella de Menorca, canonges, xulla a baixa temperatura i salsa Emi
- Com a ca s’Àvia: La millor Àvia. pa de brioix, 160 grams de carn de vaca madurada de Menorca, cheddar, cogombre agredolç, maonesa de ximixurri, caramel de bacó, lletuga i ceba morada.
- Racó d’es Palau: Hamburguesa ecològica de Vermella Menorquina, amb cítrics deshidratats, formatge vell, ruca, tomàtic sec i salsa coenta.
- Portal des Pins: Hamburguesa ecològica de Vermella Menorquina amb confitura de bacó, sobrassada, formatge en papillot cruixent.
- Ulisses: Hamburguesa de vermella menorquina amb pa de brioix, sobrassada coenta, brossat, allioli de mel, ceba envinagrada i lletuga.
- Blancala Gastrobar (Cala Blanca): La Fuahhhh. Carn 100% vermella menorquina, escalop de foie, poma confitada, ruca i ceba morada envinagrada amb brioix vermell Juanito Baker
- Miramar Cala Blanca: Hamburguesa 100% carne de bou de raça Vermella Menorquina, salsa brava de sobrassada coenta, formatge de Maó, lletuga, tomàtic, ceba caramel·litzada.
- Cittadella: La Melosa. Pa casolà, mantega d’anxova, hamburguesa de vedella menorquina, formatge de cabra fumat amb romaní, tàperes fregides, ruca i confitura de bacó.
- Impar (Cala en Blanes): L’Ex. Triple smash (3 hamburgueses de 80 grams de carn de vedella Vermella Menorquina, ruca, bits de doritos, salsa de formatge semi de Menorca.
- Pins 46: Hamburguesa de filet de Vermella Menorquina, poma caramel·litzada, salsa de formatge, foie, pernil i pa de brioix
- Pizzería Roma: Burger-pizza tartufata. Al forn de llenya. Pasta artesanal de pizza, mozzarella Son Tema, hamburguesa de vedella Vermella de Menorca, cruixent de guanciale, ou a la planxa.
- Sa Parrilla des Lago: (Cala en Bosch): Smoke Burger. Panpotato roll high daurat amb mantega fumada i torrada a la graella, carn de vaca vella menorquina madurada durant 30 diesi cuinada al calor de la brasa. Doble cop de sabor: salsa Emmi fumada i formatge cheddar fumat, guacamole a la brasa amb jalapenyos, ceba vermella envinagrada, cruixent d’arròs de cecina i alga nori.
- Ses Voltes
- Es Bruc Santandria: Hamburguesa a la brasa Binigaus. Pa casolà, hamburguesa de boví 250 grams, carn esfilagassada de xurrasco de vedella, formatge cheddar, ceba a la planxa, tomàtic a la planxa, col llombarda envinagrada i salsa de pebre negre.
- Pecado: Demon Burger. Hamburguesa sucosa de 150 grams de carn vermella menorquina, coronada amb vermell d’ou curat en una fusió de salsa de soia i vi negra de Ribera del Duero. S’acompanya d’una confitura de bacó i ceba crisp. A l’interior hi ha pasta gnocchetti embolicada en una salsa de formatge cheddar. Toc final de petazatas.
FERRERIES
- Loar Ferreries: Pa de brioix amb nous, hamburguesa de vedella Vermella Menorquina, tomàtic a la planxa, ceba caramel·litzada amb Pedro Ximenez i cremós de formatge de cabra acompanyat de patates.
- Cape Nao Hotel Melià Cala Galdana: Hamburguesa de filet de vaca Vermella de Menorca, Bacó glassejat amb xarop d’arce, formatge semicurat d’ovella autòctona de Torre Trencadeta i relish de jalapenyos.
ES MIGJORN
- Chic: Pa casolà, hamburguesa de 250 g doble smash, bacó, formatge semi menorquí Quintana, formatge cheddar, lletuga, tomàtic, ceba morada envinagrada, ceba frita i salsa bolonyesa
- Es Bruc Sant Tomàs: Hamburguesa a la brasa Binigaus. Pa casolà, hamburguesa de boví 250 grams, carn esfilagassada de xurrasco de vedella, formatge cheddar, ceba a la planxa, tomàtic a la plana, col llombarda envinagrada i salsa de pebre negre.
- Nivi Hotel Meliá Villa Le Blanc(Sant Tomàs): Burger de vaca madurada al carbó amb pa de brioix, crema de formatge vell de Maó, maonesa de fonoll envinagrat, tomàtic sec de ramellet, tàpera de Menorca i ceba caramel·litzada.
ES MERCADAL
- Es Tomàtic
- The Tapas Gastrobar
- Urban Street Food
- Back Gamon Arenal(Arenal d’en Castell)
ALAIOR
- Es Festuc: Pa briox, Vermella Menorquina, quètxup casolà, cruixent de botifarró, formatge de Maó i ceba morada envinagrada
- El Pulpo(Cala en Porter): Hamburguesa de vedella Vermella Menorquina amb el nostre adob especial, formatge de Maó, ceba caramel·litzada, bacó, tomàtic i enciam.
- Osprey Nest(Cala en Porter): La Vermellina di Minorca. 180 grams de carn de Vermella Menorquina, pesto de alfàbrega, ruca fresca, salsa huancaina, formatge provolone fos, tomàtic, pa brioix de patata.
- Siempreviva Torre Vella (hotel rural): Hamburguesa de 190 grams de vedella Vermella Menorquina, pesto rosso, ruca, tomàtic confitat, burrata i alfabeguera.
MAÓ
- Disbarat: 180 grams de autèntica caca Vermella Menorquina, formatge de Menorca arrebossat, xips de camot, bocins de cacauets, xutney de mango i maonesa de cacauet, pa de brioix artesanal. d
- Can Miquel: Gourmet Burger. Carn de Vermella Menorquina, ruca, ceba caramel·litzada i formatge brie.
- Sa Tintina(Port de Maó)
- Mediterranium (Port de Maó): Hamburguesa Mediterrànium. Carn 100% de vedella menorquina, mix de lletuga, tomàtic, ceba caramel·litzada, cruixent de bacó, mozzarela fresca, pa d’elaboració pròpia amb un toc de Maonesa d’alfàbrega.
SANT LLUÍS
- S’Olivera Tapas– Surf – Burgers
ES CASTELL
- Dock Lounge Artiem Carlos:Haburguesa de vedella Vermella Menorquina, formatge semi de Maó-Menorca, tomàtic, ceba, ou, salsa peruana i pa de brioix de km zero.