Vaca vermella fumada amb formatge tou, sobrassada i xilis

Edgar Rodríguez Santos

El cuiner Edgar Rodríguez Santos, amb la col·laboració de Benet Torres, ha estat proclamat guanyador del primer premi del Concurs Nacional de Cuina aplicada a la Vaca Vermella, raça autòctona de Menorca, celebrat dia 4 de març de 2024 a Ciutadella. A continuació en teniu la recepta.

Ingredients

Per a 4 persones

Per a la vedella

  • 1 tall redó de vedella
  • 80 grams de mantega
  • 7 grams de sal
  • 7 grams de pebre bo
  • 5 grams de romaní fresc
  • 5 grams de farigola fresca

Marcau la carn amb mantega per tots els costats i fumeu-la en kamado a 60 graus durant 18 minuts, deixau-la refredar i tallau-la en làmines molt fines.

Per a la salsa de sobrassada xipotle i mel

  • 5 grams d’all
  • 125 grams de ceba tendra
  • 175 grams de sobrassada
  • 300 grams de mel
  • 70 grams de xipotle fumat
  • 2.5 grams d’epazote
  • 20 grams de vinagre de canya
  • 1 litre de brou d’ossos
  • Sal
  • Pebre bo

Sofregiu les verdures i, després, afegiu-hi la resta d’ingredients, feis que bulli, després, capolau-ho tot i colau-ho.

Per a les esferes de formatge tou (bany alginat i crema de formatge)

Per al bany alginat

  • 5 grams d’alginat
  • 1 litre d’aigua

Barrejau els ingredients i deixa-ho reposar a la gelera.

Per a la crema de formatge

  • 500 gr de formatge tou
  • 500 mil·lilitres de nata
  • 250 grams de llet
  • 3 grams de glucosa
  • 5 grams sal
  • 1 grams de goma xantana

Afegiu els lactis i el formatge dins la Termomix i cuinau-ho a 70 graus fins que el quall estigui unificat. A continuació, afegiu-hi la resta d’ingredients, feis-ne bolletes i reservau-les.

Per a la salsa de xilis tatemats

  • 250 grams de cacauet torrat
  • 25 grams de xili guajillo
  • 12 grams de xili passilla
  • 100 grams de sèsam torrat
  • 125 grams d’oli d’oliva verge extra
  • 375 grams d’oli gira-sol
  • 4 grams de sal

Sofregiu el cacauet i els xilis amb els olis d’oliva i gira-sol, sense que arribi a cremar. Després, retirau-ho del foc i deixau-ho reposar durant 30 minuts.

Per a la crema agra

  • 300 grams de crema agra
  • 30 d’oli d’oliva verge extra
  • 2 grams de sal
  • 2 grams de pebre bo
  • barrejar tots els ingredients i posar en màniga

Per al pa de llet

  • 150 grams de farina fluixa
  • 12 grams de sucre
  • 3 grams de sal
  • 77 mil·lilitres de llet de vaca
  • 2 grams de llevat royal
  • 10 grams de greix de sobrassada
  • 6 grams de llevat premsat

Feis una pasta amb tots els ingredients i deixau-la fermentar en bloc. Després, trencau la fermentació i feis-ne boles de 10 grams i deixau-les que tornin a fermentar. Després, cuinau-les a vapor a 100 grau durant 15 minuts tapades amb paper film.

Per acabar, ajuntau tots els ingredients i acabau el plat amb pols de julivert, brots silvestres i pols de cacauet. Podeu acompanyar al plat amb una tortita de blat de moro fregida.

Leave a Reply

Your email address will not be published.