Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ben Miles, propietari de Son Amar, ha explicat aquest dimarts el projecte medi ambiental que ha implantat a Son Amar i al restaurant El Castillo, que han batiat com a Son Amar Green.

Hi ha fet feina durant un any i mig i, fruit del seu esforç, ha aconseguit que Aenor li atorgi la credencial IQNet SR10 per la gestió que duu a terme en matèria econòmica, financera i de residus. La seva filosofia es basa en el que denomina SLOW, unes sigles en anglès que corresponen als pilars de la seva gestió: sostenible, local, orgànic i silvestre, sempre tenint en compte que “l’educació és l’arma més poderosa que pots utilitzar per canviar el món”.

Les mesures que han implementat són:

  • Des de fa diversos anys no fan servir pesticides, fungicides o fertilitzants químics.
  • Deixen que els jardins floreixin de manera salvatge.
  • Fan servir la natura per augmentar i expandir múltiples hàbitats.
  • En els jardins utilitzen diferents capes de sediments per fomentar l’aparició de més tipus de vida: algues marines, encenalls d’escorça, suros, compost, grava, sorra i closques d’ametlles.
  • Tenen diferents tipus de jardins molt variats.
  • Tenen una gran apiari (caseres d’abelles) que contribueix a pol·linitzar els jardins de Son Amar i les abelles hi aporten com a fruit una mel ben apreciada.
  • Han creat una casa de rata-pinya des de 14 metres linials que ajuda a mantenir els moscards a ratlla.
  • Tenen diferents fonts i estanys d’aigua que ajuden a mantenir el sol hidratat.
  • Les seves gallines gaudeixen d’una vida en llibertat en el camp. D’aquesta manera poden gaudir d’ous 100% ecològics.
  • Gràcies al tractament de deixalles que fan a Son Amar: redueixen, reutilitzen i reciclen tots els residus, des de vidre, plàstic, paper i metall fins a deixalles orgàniques.

Pel que fa al tractament de residus i deixalles:

Reduiexen

  • Compren productes de neteja amb envasos reciclables i productes eco.
  • Fan servir botelles que es puguin omplir novament.
  • El personal disposa d’ampolles individuals que poden omplir amb l’aigua de les cisternes de Son Amar.
  • Han reduït les impressores de 13 unitats a 1 de sola per reduir la quantitat de tòner i paper.
  • Utilitzen gots i plats de paper, les  culleres per al cafè són de fusta i d’aquesta manera tot les poden reciclar.
  • Els torcaboques, tant per a clients com per al personal, provenen d’una fàbrica de paper reciclat, i a Son Amar es tornen a reciclar com a compost.

Reutilitzen

  • Els embalatges de cartró es trituren i s’utilitzen com a capes de sediment en els jardins. També els fan servir perquè els cavalls de Son Amar tinguin un bon matalàs, com a llit.
  • Els suros dels milers de botelles de vi que es destapen a Son Amar, els utilitzen per posar una capa de sediment per al jardí.

Reciclen

  • Tot el vidre es guarda perquè sigui reciclat en una fàbrica local, que alhora proveeix activament la Fundació Son Amar.
  • Totes les deixalles de metall es reciclen a través d’una associació especialitzada.
  • Ho reciclen gairebé tot, des del vidre, plàstic, paper, metall, fins a deixalles orgàniques.
  • El reciclatge de deixalles orgàniques es fa a gran escala a Son Amar.
  • Les restes vegetals sense cuinar s’utilitzen com a aliment per als pollastres.
  • El pa sobrant s’asseca de forma natural i es mol per alimentar els pollastre i aus.
  • Tot el cafè i altres deixalles orgàniques es fiquen al Big Ben, un molí gegant especialment dissenyant que els converteix en el millor dels compost. A més, s’utilitza com a aliment per a la nostra granja de cucs de terra.
  • El compost que alimenta la granja de cucs de terra reposa durant 12 mesos abans de convertir-se en el millor compost per als jardins de Son Amar.
  • Tots els residus del jardí i les deixalles de l’estable es converteixen en adob.
  • Qualsevol resta de fusta és cremada, en un forn especial o se’n fa el carbó per torrar la carn o per escalfar l’ambient fred de l’hivern amb les les estufes.

Han reduït les emissions de diòxid de carboni de la manera següent:

  • S’hi han instal·lat panells solars per reduir la quantitat d’electricitat que consumeix la xarxa elèctrica de Son Amar.
  • S’han eliminat centenars de components elèctrics d’il·luminació i se n’ha escurçat la distància entre ells.
  • S’han posat sensors de llum i temporitzadors de moviment en gran part de les instal·lacions.
  • S’han canviat totes les bombetes a LED en totes les zones del recinte, tant interior com exterior.
  • S’han comprat exclusivament electrodomèstics o maquinària amb modalitats d’estalvi d’energia
  • Estan instal·lat finestres en algunes àrees orientades al nord, per augmentar l’obtenció de llum natural i, així, reduir el consum d’energia.
  • Han posat calefacció geotèrmica i refrigeració a les sales per al personal i a altres espais, de manera que s’ha reduït la necessitat d’aire condicionat.
  • L’aigua de pluja de les dutxes i dels rentamans es recull per la xarxa pluvial i s’usa als vàters, de manera que es minva la quantitat d’aigua neta que hi fan servir.
  • S’hi ha instal·lat una estació de Càrrega E per a vehicles elèctrics.