Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

La recerca en noves estratègies per combatre l’obesitat és una prioritat en salut pública. Així ho demostra un grup d’investigadors de l’Institut de recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau de Barcelona i del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM). Aquests científics ha estudiat el paper d’una forma de la vitamina B3 per a prevenir l’increment de pes corporal en ratolins.

Així, han descobert que la nicotinamida (vitamina B3) aconsegueix que els ratolins no engreixin, tot i alimentar-se amb una dieta rica en greixos saturats. El treball s’ha publicat a la revista Molecular Nutrition and Food Research del mes de juny de 2021 i ha estat dirigit per Josep Julve, del grup Bases Metabòliques del Risc Cardiovascular de l’IIB Sant Pau i CIBERDEM, dirigit per Francisco Blanco Vaca.

Possibles solucions nutricionals
Segons han detectat en aquest estudi, el mecanisme d’acció de la nicotinamida es basa en un augment de la despesa energètica en els ratolins tractats, no en una disminució de la ingesta, per la qual cosa aquest estudi podria oferir noves oportunitats per a solucions nutricionals que funcionin per el manteniment de la salut a llarg termini.

La investigació parteix de la idea que l’obesitat és una malaltia de teixit adipós i la nicotinamida actua preferentment en aquest teixit com a crema greixos i hi indueix la formació de teixit adipós marró. Això últim es va constatar mitjançant un augment de l’abundància d’una proteïna, la UCP1 (desacopladora de la cadena respiratòria), que dissipa en forma de calor l’energia metabòlica obtinguda a partir de la ingesta i que d’una altra manera s’acumularia en forma de greix.

Estudis futurs en humans
Francisco Blanco ressalta, finalment, que aquesta forma vitamínica no va causar efectes adversos i que en un futur podria estudiar-se en humans. “L’experiència prèvia amb teràpies que augmenten NAD+ és encara avui dia limitada, pel que és imprescindible la realització d’assajos clínics que provin si aquests efectes beneficiosos també es produeixen en pacients que ja han desenvolupat obesitat“, conclou l’investigador.

Imatge de Michal Jarmoluk / Pixabay