/

Els fabricants de begudes espirituoses demanen canvis en la futura llei de les addiccions

Des de l'entitat reclamen principalment un canvi pel que fa a la diferenciació entre begudes alcohòliques de més de 20 graus

El Govern de les Illes Balears ha publicat l’avantprojecte de Llei per a l’Abordatge Integral de les Addiccions a les Illes Balears. Davant l’aprovació imminent d’aquesta normativa, el Consell de Fabricants de Begudes Espirituoses de Mallorca s’ha reunit amb Maria Asunción de la Concha, consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, per fer un canvi de redacció en el text.

Des de l’entitat reclamen principalment un canvi pel que fa a la diferenciació entre begudes alcohòliques de més de 20 graus. Segons apuntenaquesta limitació i diferència de tractament publicitari entre begudes de grau alcohòlic inferior al 20% d’alcohol suposa una discriminació que no té cap justificació objectiva. Aquesta discriminació pot donar a entendre que el consum de begudes de grau inferior a 20 graus no és nociu, com ara beure una copa de vi o una cervesa.

Possibles problemes per a les begudes amb indicació geogràfica

Des del Consell de Fabricants de Begudes Espirituoses expliquen que s’ha de tenir en compte que el contingut alcohòlic que hi pot haver en una copa de vi, pot ser semblant al que té un espirituós que se serveix en tassó de 4 cl o a l’espirituós que se serveix en combinació amb altres begudes refrescants o diluents, com podria ser el cas del palo amb sifó. Per tant, expliquen, no és tan important el grau alcohòlic del producte com la quantitat ingerida o la forma. En aquest sentit, destaquen que tots i cadascun dels espirituosos amb indicació geogràfica de les Illes Balears, com són Herbes de Mallorca, Palo de Mallorca, Gin de Maó i Herbes d’Eivissa, supera la graduació alcohòlica límit descrita en aquest article, per la qual cosa les begudes més emblemàtiques del territori quedarien fortament restringides i se’n limitaria de forma extrema la comercialització.

En aquest sentit, els preocupa «la creixent i perillosa distinció per grau que trasllada el fals missatge que existeix alcohol bo i alcohol dolent en funció de la graduació que tengui».

També remarquen que en aquests moments de crisi sanitària que ha derivat en una crisi econòmica profunda, amb l’hostaleria tancada i el turisme gairebé sense activitat, «ens trobam davant una situació molt complicada, i no s’entén ni ajuda que s’estableixin majors restriccions a la comercialització de productes que formen part de la identitat i del patrimoni d’illa«, diuen els fabricants. «No trobam just que se’ns limiti la comercialització sense una raó de salut pública que ho justifiqui». Comenten que tota les beguda amb contingut alcohòlic no implica per si mateixa risc per a la salut, sempre que siguin consumides de forma moderada, responsable i sensata pels adults. Els possibles problemes derivats són conseqüència del consum indegut o del consum excessiu o abusiu.

Segons destaquen els fabricants de begudes espirituoses, la consellera De la Concha es va mostrar comprensible davant la necessitat de fer aquests canvis proposats i va donar suport a les propostes de modificació.

Fotografia: AETIB

Deja una respuesta

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat