Els productors d’oliva de taula de la DOP Oliva de Mallorca ja encaren els darrers dies de recol·lecció de l’oliva verda i els obradors han entrat fins al moment 4.445 quilos d’oliva, un 30% de la producció que s’estima es podrà collir campanya, tal com ha explicat el president del consell regulador, Andreu Oliver, a Joan Llabrés, director general de Qualitat Alimentària i Producte Local, i a Antoni Solivellas, director insular de la Serra de Tramuntana, durant una visita a la finca Son Alzines (Escorca).
Les dades són més bones que les registrades a la campanya prèvia que va tancar amb una producció de tan sols mitja tona a conseqüència de la manca de pluges i l’acció de la mosca de l’olivera, que va coincidir amb un any de baix rendiment de les oliveres (la varietat mallorquina acusa l’alternança d’un any d’esplet amb un de descans). Tot i això, no es poden considerar del tot satisfactòries per als productors, atès que les seves plantacions han patit els efectes de la falta de precipitacions per segon any consecutiu.
Pel que fa a l’àmbit comercial, si es compleixen les previsions es garantiria la presència d’oliva de taula amb distintiu de qualitat DOP Oliva de Mallorca als mercats al llarg del pròxim any, un altre motiu de gran preocupació entre els elaboradors a mesura que s’esgoten els estocs, principalment de la verda trencada, tradicionalment la més sol·licitada pel consumidor.
Catalogació d’olives mil·lenàries
Quant als olivars de muntanya, el director general de Qualitat Alimentària i Producte Local, Joan Llabrés, va destacar el seu especial valor i el suport de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural a iniciatives com les dels productors de la DOP Oliva de Mallorca. En la mateixa línia, el director insular de la Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, va fer menció del projecte de catalogació d’oliveres mil·lenàries que vol dur a terme el Consorci de la Serra de Tramuntana, el qual ampliaria les possibilitats de promoció dels olivars de muntanya i els productes que ofereixen.
Oliva negra
La collita de l’oliva negra que es durà a terme entre els mesos de gener i març marcarà el final de la campanya per als 94 olivicultors i 3 elaboradors inscrits a la DOP Oliva de Mallorca que produeixen oliva de taula de la varietat mallorquina procedent de plantacions tradicionals, majoritàriament de muntanya. A la visita també han participat representants de les empreses elaboradores Pere Suau i Tomeu Arbona (Cooperativa de Sóller), Pere Soberats (Son Mesquidassa), Uta Werner (SonMo), Pep Oliver com a president d’honor de la DOP Oliva de Mallorca, així com el propietari de la finca Son Alzines, Rafel Pons.