Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El Laccao que se serveix en botella de vidre deixa d’elaborar-se a Mallorca. La mesura és temporal. Així ho ha afirmat Damm, propietària de Laccao i Agama des de l’any 2017.

El motiu d’aquest canvi és perquè la maquinària d’esterilització dels envasos de vidre ha quedat obsoleta i ara se n’ha començat a fer la substitució per unes altres màquines modernes. Com que no es podrà netejar l’envàs de forma efectiva, Damm ha decidit traslladar la producció de Laccao a Santa Coloma de Gramanet, on s’elabora Cacaolat, de forma temporal. 

Des del sindicat Comissions Obreres, passen pena que aquest fet impliqui en un futur traslladar permanentment l’elaboració del batut més popular de Mallorca a Catalunya, un fet que Damm desmenteix.

De fet, els envasos de bric i plàstic es continuaran produint a Mallorca, concretament de llet fresca de les granges de Can Dalmau, Son Bernat, Son Garau-Can Peixet, Son Carbó, ses Veles, Son Suau.

Cal destacar que una de les novetats de Damm va ser modernitzar la imatge del producte i, també, va crear una versió sense lactosa i sense sucre afegit de Laccao.

Batut mallorquí des del 1944
L’any 1944, un farmacèutic va crear aquest batut de llet i cacau, amb la lletera Lactel. Després, la unió de granges ramaderes varen donar lloc a la creació d’Agama, que el va convertir en un emblema alimentari de l’illa.