Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán y Inglés Estadounidense. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Ingredients

Què necessitam:

  •  la placa del forn de 30x40cm
  • un recipient rodó de 1,5L de capacitat

Pa de pessic enrotllat (bescuit):

  •   4 ous grans + 1 rovell (2 clares + 3 rovells + 2 ous)
  • 115gr de sucre blanc (100+15)
  • 1 culleradeta d’extracte de vainilla
  •  56 g farina blanca de blat

Bavaresa de vainilla:

  • 402 ml de llet
  • 1 vaina de vainilla
  • 5 g d’agar agar (aquí hi trobareu equivalències amb la gelatina)
  • 5 rovells d’ou grans
  • 66 g de sucre blanc
  • 1 punta de sal
  • 232 g de nata per muntar

Elaboració

Per al bescuit:
Primer de tot cal reserveu 2 clares (o blanc d’ou).
A part, bateu els 3 rovells amb els 2 ous sensers restants i 100 g de sucre fins que doblin o tripliquin el seu volum i quedin ben escumosos.
Afegiu-hi la vainilla.
Despés tamiseu la farina pel damunt, en tres tandes, i mescleu-la amb l’ajuda d’una escumadora.
A continuació, bateu les clares fins que formin pics suaus, i afegiu-hi els 15 g de sucre restants fins que quedi una mescla blanquinosa.
Seguidament, incorporeu a la barreja dels ous i la farina, també amb l’escumadora.
Unteu la safata del forn amb oli i folreu-la amb paper de forn (el que veieu a la foto, de color negre, és reutilitzable!). Torneua untar d’oli el paper de forn i enfarineu-lo i elimineu-ne l’excés.
Aboque la massa pel damunt i escampeu-la amb una espàtula.
Enforneu a 230º uns 5 o 7 minuts, o fins que quan la punxeu amb un escuradents aquest surti net i sec.
Quan el bescuit encara estigui calent, marque un cercle amb el bol que farem servir com a motlle (d’1’5L de capacitat), i enrotlleu-ne l’altra meitat amb el mateix paper de forn. Deixeu-ho refredar del tot.

Per la bavaresa:
Poseu la llet, les vaines de vainilla i l’agar agar al foc; deixeu-ho bullir 30 segons (si utilitzeu gelatina, afegiu-la als rovells).
A part, barregeu lleugerament els rovells, el sucre i la sal. Aboqueu-hi la llet pel damunt, molt de mica en mica, i torneu-ho al foc.
Escalfeu-ho fins que espesseixi lleugerament.
Aboque sobre un recipient a través d’un colador. Recupereu les vaines de vainilla, partiu-les per la meitat, i rasque les llavors per incorporar-les a la crema.
Deixeu-ho refredar a la nevera 1 hora i mitja (barrejau-ho de tant en tant perquè no quedi quallada del tot).
Passat aquest temps, munteu la nata i afegiu-la a la crema amb moviments suaus. Utilitzeu-ho immediatament per farcir la xarlota.

Muntatge:
Un cop el bescuit estigui ben fred, desenrotlleu i unteu amb una capa fina de melmelada de fruita vermella. Torneu-lo a enrotllar.
Folreu el motlle rodó d’1’5 l de capacitat amb paper film.
Talleu el bescuit enrotllat a rodanxes de 0’5 cm i cobriu tot el bol.
Ompliu amb la bavaresa acabada de fer.
Finalment tapeu la xarlota amb la base de bescuit i deixeu refredar a la nevera fins al moment de servir.