Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

L’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears (APEGIB) han lliurat els Premis Gastronòmics 2018 de Mallorca. L’acte ha tingut lloc el dilluns 8 d’abril de 2019, a l’IES Calvià i ha comptat amb el suport del Departament d’Hoteleria i Turisme d’aquest centre formatiu, que també s’ha encarregat d’oferir un menú als guardonats.

Les persones i establiments premiats a Mallorca són:

  • Xef de l’any 2018: Cati Pieras
  • Restaurant Revelació 2018: Brut
  • Reboster/Pastisser de 2018: Forn de la Pau
  • Sumiller/Cap de Sala: Evelyn de las Alas (Ca na Toneta)
  • Trajectòria Professional: Xisco Moranta (pastisser jubilat)
  • Promoció del Producte Local: Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller
  • Millor Bar/Gastrobar: Can Biel Felip
  • Millor Restaurant de Cuina Local: Can Nofre

Xef de l’any 2018

Cati Pieras (Restaurant DaiCa, Llubí)

La cuina de Cati Pieras transmet la calma de les coses ben fetes, que són les elaborades amb temps, amb cura i amb consciència d’allò que s’està fent. A DaiCa, el restaurant i fonda de Llubí que va obrir fa 7 anys amb David Ribas, els plats, 100% mediterranis, reflecteixen un profund coneixement de l’ofici: hi ha un veritable fons de cuina al darrere. Es nota que Cati Pieras ha recalat en grans cases de Catalunya, com ara Can Jubany (una experiència de gairebé dos anys), Espaisucre, El Racó d’en Freixa i Sant Pau, on fou responsable d’entrants durant 15 mesos sota supervisió de Carme Ruscalleda. I a Mallorca, va dirigir les partides d’entrants i de peix del Cavall Bernat (hotel Cala Sant Vicenç) i va cridar l’atenció de la premsa especialitzada com a cap de cuina d’Es Vi, restaurant de tapes d’altre gran hotel: el Son Vida. Vagin fins a Llubí a gaudir de la seva cuina, molt treballada però alhora plena de sabor.

Restaurant revelació 2018

Brut (Llubí)

Si s’hagués de triar un adjectiu per tractar de definir una vetllada en Brut, aquest seria imprevisible. En aquesta cerveseria gastronòmica de la carretera de Llubí es trama i executa, avui dia, la cuina més creativa i estimulant de Mallorca. La funció té lloc en una barra per a dotze comensals instal·lada en una vella fusteria que ara és un autèntic laboratori d’experimentació culinària. Els alquimistes són Edu Martínez, cap de cuina i fundador de la casa, i Bruno Balbi. Elaboren fermentats vegetals i un bon assortiment d’insòlites cerveses, incloent-hi varietats per a postres: brossat-cake amb carabassa, cruixents de poma i crema de cervesa al dolç de llet. El seu últim menú, titulat Vells nous sabors, entrellaça els sabors del Japó i de Mallorca: ramen de blat xeixa integral (fet a casa) amb brou i galta de porc negre, col morada, bolets i algues. Tot és aquí risc, passió i avantguarda.

Reboster/ pastisser de 2018

Forn de La Pau (Carrer de la Pau, Palma)

Si cada pa, llonguet, coca, panada o ensaïmada que ha estat cuit al Forn de La Pau pogués parlar dels clients d’aquest establiment emblemàtic de Palma, es podria escriure bona part de la història quotidiana i social de la ciutat des de fa quasi 3 segles, ja que l’obertura s’ha datat de devers l’any 1729. L’encarregada del forn des de fa 70 anys és la família Cirer. En Xisco, que va néixer en aquesta mateixa casa l’any 1955, vetla -juntament amb la seva esposa Maria, i els seus fills Joana Maria i Tomeu- per conservar la tradició fornera mallorquina dia a dia i des de fa tres generacions, tal i com va aprendre de son pare i sa mare, en Tomeu Cirer i na Joana Vallori. Panets d’oli, coques de patata, cocarrois, panades, garrotins, entre altres productes, formen part del patrimoni gastronòmic de forns amb història com el de la Pau,que tenen com a secret per elaborar un bon producte el temps i la paciència.

Sumiller/Cap de Sala

Evelyn de las Alas (Ca na Toneta)

Després de finalitzar la carrera de Belles Arts, va començar el que es convertiria en la seva gran aventura vital: la sala.Vinculada a projectes importants a Barcelona amb el Grupo Tragaluz o Carles Abellán i gràcies al seu compromís i esforç, va voler fer visible un sector aleshores no massa reconegut. Per a Evelyn, els pilars que dignificaven l’oblidada sala dels restaurants eren i són formació i sensibilitat. En la recerca incansable d’aquests dos conceptes es va creuar amb professionals que estimularen la seva vocació i el seu amor pel servei. El vi com a eina per arrodonir l’experiència gastronòmica va ser un motor que la va impulsar sense dificultat. La tornada a Mallorca amb els coneixements adquirits i la seva vinculació de manera orgànica amb Ca na Toneta amplificaren de forma positiva la seva manera d’entendre i comunicar el món del vi.

Allunyada dels tecnicismes, amb el suport d’una sensibilitat artística i reforçada per un equip de dones amb un recorregut sòlid dins la gatronomia de Mallorca, Evelyn va trobar el seu propi vocabulari per construir un universa llegible i emocionant per al comensal.

Trajectòria Professional

Xisco Moranta (pastisser jubilat)

Membre de l’Acadèmia de la Cuina i del Vi de Mallorca, Xisco Moranta és un home que mai no es cansa de cuinar i d’investigar. Va desenvolupar la seva tasca des del forn i pastisseria Moranta, una de les més emblemàtiques de sa Pobla, i aviat es va convertir en tot un referent de la pastisseria de Mallorca: palos, llengües, cremadillos, ensaïmades, coques bambes, quartos embetumats… tot aquest saber popular l’ha conservat Xisco Moranta per a les següents generacions.

Promoció de producte local

Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller

El fet que en una comunitat com Mallorca, on la gestió empresarial aposta més per l’individualisme que per l’associacionisme, la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller compleixi 120 anys d’existència, ja mereix tota casta de reconeixements. No han faltat vicissituds en la seva trajectòria; el seu objectiu des que es va crear va ser mantenir els recursos i cultius agrícoles de la Serra de Tramuntana, especialment els cítrics i l’olivar; va afrontar el tancament de les seves exportacions a causa de dues guerres mundials i, entre aquestes, una guerra civil, amb crisis econòmiques o polítiques autàrquiques, superades amb feina, adequada gestió i la unió dels seus socis. Miquel Gual, l’actual president, manté els principis fundacionals d’aquesta cooperativa que es va iniciar com a Sindicat Agrícola Sollerense, va continuar com a Sindicat Agrícola Catòlic i que l’any 1947 va substituir per la denominació actual.

Millor Bar/ Gastrobar

Can Biel Felip

Can Biel Felip és un bar de poble en un racó de Palma, així ho testifiquen els qui acudeixen a menjarun frit de sang, ‘callos’ o un pop amb ceba. L’artífexd’aquest local de referència per als qui cerquendegustar la cuina mallorquina tradicional és Gabriel Roca Juan, conegut popularment per ‘Biel Felip’. Nascut en el nucli palmesà de Sant Jordi, Biel Felipva heretar de la seva mare el gust per la nostracuina, d’ella va aprendre secrets i trucs. A mitjan 70 es va introduir en el món de l’hostaleria al costat de la seva dona, María Serra, en Peguera. En 1991 obre un bar en la zona del Conservatori al qualbateja com a Can Biel Felip, en homenatge al qui tenia el seu oncle a Sant Jordi. És aquí on aquestamant de les glosses i del trot dóna regna solta a totl’après, però donant-li el seu toc personal. Oficialment jubilat, en Biel Felip continua anant cada dia a aquesta casa de menjars d’exquisit tracte familiar en la qual el variat és un fixe..

Millor restaurant de cuina local

Can Nofre (C/ Manacor, Palma)

Can Nofre és un restaurant molt conegut a Mallorca. Nofre Munar, costitxer, el va obrir fa ja 57 anys per servir a les milers de persones que treballen a les industries que en aquells anys florien al carrer Manacor de Ciutat, i també als que s’hi congregaven per anar al mercat dels encants de les Avingudes. Avui dia, la seva filla Catalina i el seu net Llorenç Ramis dirigeixen el restaurant, en el qual les receptes familiars, apreses dels padrins, continuen satisfent a la clientela amb els sabors i aromes de tota la vida. Albergínies farcides, frit, braç de me, porcella, bacallà gratinat o cuinats com la fava parada, els cervells fregits o el bullit són alguns dels seus plats emblemàtics. Avui volem premiar a la família de Can Nofre per la seva constància en mantenir la cuina mallorquina en tan alt nivell.