Ángela Marulanda s’ha proclamat Millor Cambrera de l’Any

Álvaro Salazar, xef del restaurant Argos (Port de Pollença) ha obtingut el primer premi del VII Concurs Cuiner de l’Any, i Ángela Marulanda, del CCT Múrcia el de III Concurs cambrer de l’Any, celebrats el dijous 19 d’abril en el marc de la fira Alimentària de Barcelona. Els cuiners Asier Alcalde, del restaurant Laia de Hondarribia (Guipúscoa) i Rubén Osorio, del restaurant Ergo, de Miranda d’Ebre, (Burgos), han quedat en segon i tercer lloc respectivament.

Els plats amb els quals Álvaro ha aconseguit el primer lloc han estat: un entrant de gamba panxuda, papada, eriçó, gaspatxo de taronja com un aguachile i fi; un plat principal de lleteroles de vedella brasejades amb remolatxa; i, de postres, umbel·líferes-xoc.

Perfil del millor Cuiner de l’Any

Nascut a Jaén (Andalusia, Espanya) i afincat a Palma des de l’any 2011, ha fet diverses estades a restaurants com Tragabuches (1 *) o Echaurren o Ezcaray (1 *). Un cop finalitzat aquest període ha treballat en restaurants com l’Hotel Palacio del Bailío, La Seda, Sergi Arola Gastro (2 *) com també a ciutats com Paris, Estocolm o Kuwait. També ha treballat en diversos projectes al costat d’Andreu Genestra.Compta amb una estrella Michelin i l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics l’ha premiat com a Millor Cuiner de Mallorca de l’any 2017.

Álvaro Salazar ha rebut un xec de 6.000 € però no ha estat l’únic ja que avui els 8 cuiners participants tenien premi. Asier alcalde, que ha quedat en segon lloc, ha rebut 3.000 € i Rubén Osorio, el tercer, 1.500 € i els altres 5 companys, 500 €.

Concurs cambrer de l’Any 

Per la seva banda, la professional de sala Ángela Marulanda ha hagut de superar una sèrie de proves teòriques i pràctiques com tiratge de cervesa, cocteleria, muntatge de la taula o la preparació d’un combinat de cafè, entre d’altres. A més de rebre aquest gran títol, se li ha lliurat un xec de 2.000 €. Marulanda compta amb formació hotelera i docent. Imparteix cursos en diversos centres en atenció al client i higiene alimentària i ha treballat en restaurants com Local de Ensayo, Pura Cepa, Keki Tapería, La Alborada o Casablanca. Ha estat campiona regional de Professionals de Sala de la regió de Múrcia en 2016 i subcampiona nacional de Caps de Sala i Maîtres d’Espanya el mateix any.

Un jurat destacat

Els encarregats de triar al guanyador del VII Concurs Cuiner de l’Any han estat, el seu president Martín Berasategui, restaurant Martín Berasategui, (3 *), i que actualment és el cuiner amb més estrelles Michelin d’Espanya (8 *); el seu vicepresident, Jordi Cruz, restaurant ABaC (3 *) i guanyador de la primera edició el 2006; Oriol Castro, restaurant Gaudir (2 *); Sebastian Frank, restaurant Horváth (2 *), guanyador de la primera edició de Koch des Jahres en 2011, i recentment nomenat millor cuiner d’Europa a Madrid Fusión; Raúl Resino, restaurant Raúl Resino (1 *) i guanyador de l’última edició del certamen el 2016; Joaquín Baeza, restaurant Baeza & Rufete, i guanyador de l’edició de 2014; Miguel Ángel de la Cruz, restaurant La Botica de Matapozuelos (1 *) i recentment premiat com el millor restaurant de Castella-Lleó; Álvaro Garrido, restaurant Mina (1 *) premi sabors de l’arc atlàntic 2016; Xanty Elías, restaurant Acánthum (1 *); José Carlos Capel, crític gastronòmic i president de Madrid Fusión; Júlia Pérez, periodista gastronòmica i com a director tècnic, Jaime Castellón.

El jurat del Concurs Cambrer de l’Any estava compost pel  president, César Cánovas, Monvínic; Pau Sacerdotte, restaurant Marea Alta; Maria Casellas, restaurant Casamar (1 *);Pedro Monje, restaurant Via Veneto (1 *); Arnau Barba, Vermuteria El Collonut i Reina Croquetas; Manu Iturregi, Residence Cafè; José Manuel González, Mahou-San Miguel; Xavi Iglesias, Marcilla; Adriana Chia, Antigua Compañía de las Indias, guanyadora de la Worldclass competition el 2016; Antonio Chacón, CCT Múrcia i Mariano Castellanos, Linkers i president d’Honor de AMYCE.