/

El forn Can Ribot tanca les portes

L'any 2022 ha acabat amb una notícia trista, la desaparició d'un forn emblemàtic de Manacor

Manacor i de retruc Mallorca han perdut un espai d’artesania més. Es tracta del forn Can Ribot, conegut per perquè hi feien pa de sopes, coques salades, panades, cocarrois, rubiols, senyores i coques dolces. La notícia ha sabut molt de greu a manacorins i manacorines que es varen acostar al forn per acomiadar-se. Els fets consumats d’avui es varen començar a comentar a principi de 2022. De fet, la revista Cent per Cent es va fer ressò del possible tancament de Can Ribot. Finalment, el 31 de desembre de 2022, han tancat les portes definitivament.

Can Ribot té 80 anys d’història. Margalida Garau i Tomeu Quetglas varen obrir el Forn Can Ribot l’any 1942. L’any 1980 varen agafar el traspàs Margalida Ferrer i els germans Jaume Riera i Antoni Riera, que l’han regentat fins dia 31 de desembre de 2022, quan els ha arribat l’hora de jubilar-se. Malauradament, no han trobat qui els vulgui agafar el relleu: els seus fills ja tenen altres feines i  tampoc ningú que el vulgui gestionar.

Així es posa punt i final a un espai de tradició fornera i pastissera artesana, que molts han planyut.

El glosador Mateu Xurí li ha dedicat aquesta glosa:

No és sols un forn. Ni un forner
que deixa la seva feina.
No és l’enyorança de l’eina,
que els anys la faran malbé.

És una forma de fer
i de ser. Una lletania
que dins el forn es congria
per coure la veritat.

Hem congelat el passat
amb el pa de cada dia.

També Miquel Oliverbatle de Manacor, li ha dedicat aquestes paraules i ha recordat dos establiments més, amb molta d’història a la ciutat, que han tancat recentment: El bar Ca sa Capitana i el forn Ca na Monja.

Imatge: Mateu Xurí

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat