/

Arròs bombeta, nou aliment inclòs al Catàleg d’Aliments Tradicionals

Aquest cap de setmana se celebrarà la VI edició de la Fira de l'Arròs a sa Pobla i coincidint amb aquest esdeveniment, que se celebra des del 2014, la Comissió d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears ha aprovat el dimarts 23 de novembre incloure un nou aliment al Catàleg d’Aliments Tradicionals: l'arròs bombeta

Aquest cap de setmana se celebrarà la VI edició de la Fira de l’Arròs a sa Pobla i coincidint amb aquest esdeveniment, que se celebra des del 2014, la Comissió d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears ha aprovat el dimarts 23 de novembre incloure un nou aliment al Catàleg d’Aliments Tradicionals: l’arròs bombeta

L’arròs bombeta es cultiva a terrenys de la Marjal, ubicats al terme municipal de sa Pobla i de Muro. A la reunió hi ha participat la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, caps de servei de l’Institut de Qualitat Agroalimentària (IQUA) i d’Agricultura, representants dels consells insulars i Sebastià Franch, regidor de Medi Rural i Seguretat Ciutadana de l’ajuntament de Sa Pobla. Segons la consellera De la Concha, aquesta distinció «permetrà donar a conèixer un producte que encara és molt desconegut a les Balears» i ha aprofitat per animar la restauració i l’hostaleria a utilitzar-ho cada vegada més.

Què és l’arròs bombeta?
L’arròs bombeta prové de la família de les gramínies de l’espècie de la varietat bombeta. Se sembra a partir de principis d’abril fins a la primera quinzena de maig. La recol·lecció es fa durant el mes de setembre. Un cop collit, es transporta a les instal·lacions de transformació, on es fa el processat, que consta de les següents fases: trilla, assecatge, neteja del gra, condicionament i envasament. Actualment, a sa Pobla i Muro hi ha dos operadors que comercialitzen arròs bombeta. Hi ha 13 productors, 12 dels quals a saa Pobla i un a Muro. En total, hi ha sembrades 30,48 hectàrees, 28,7 de les quals a sa Pobla. La producció total és de 79 tones. La meitat de la producció d’arròs es comercialitza a l’engròs, sobretot a l’hostaleria, i l’altra meitat, al detall o mitjançant venda directa al consumidor final.

La producció d’arrossars és molt variable i oscil·la entre el 300 quilos/quartó i els 1.000 quilos/quartó. L’arròs bombeta té un preu de venda al públic molt superior a les altres varietats comercials d’arròs, i oscil·la entre els 4,5 i els 5,5 euros/quilo.

Amb aquesta incorporació, ja són 29 els aliments registrats al Catàleg d’Aliments Tradicionals. Les darreres incorporacions han estat aquest estiu amb l’albercoc de Porreres i la mel d’Eivissa. Per Illes, Mallorca té 18 aliments registrats, Eivissa i Menorca en tenen 4 cada una, Formentera en té un, i hi ha dos aliments en la categoria de ‘Totes les illes’.

L’acreditació històrica de l’arròs bombeta
La història de l’arròs bombeta s’inicia a principis del segle XX a s’Albufera, la zona humida ubicada en els municipis de sa Pobla i Muro. Aquest cultiu va tenir certa transcendència atès que s’arribaren a dedicar 1.774 hectàrees, però va decréixer a causa de la baixada de preus de mercat i les inundacions. Al 1900 es cultivaven 1800 quartons d’arròs i hi treballaven el 50% de jornalers de sa Pobla, però el 1955 només es conraven 140 quartons.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

code

 

Latest from Actualitat