/

Comença la Setmana del Pa

El Govern fomenta el consum de pa de forns amb obrador per celebrar el dia mundial d’aquest aliment

En motiu de la celebració del Dia Mundial del Pa, el Govern de les Illes Balears i l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears ha organitzat la Setmana del Pa.

Les activitats es duran a terme del 16 al 19 d’octubre i tenen com a objectiu fomentar el consum de pa elaborat a forns amb obrador entre la ciutadania, com també activitats per donar a conèixer i afavorir l’ofici de forner.

L’òrgan públic d’organitzar l’activitat és l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), depenent de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, juntament a l’Associació de Forners i Pastissers.

Actes de la Setmana del Pa
A més de la classe magistral de David Solana, la Setmana del Pa s’ha inaugurat al quiosc de la plaça de l’Olivar de Palma amb una tast de pa de xeixa i llonguet gourmet a càrrec de José Cortés, president de l’Associació de Cuiners de Balears (ASCAIB), xef, formador i assessor gastronòmic.

Un dels actes més esperats de la Setmana del Pa és la visita als forns de l’escriptor, investigador i divulgador de la cultura i el patrimoni Tomàs Vibot, qui enguany es trasllada a Campos per conèixer la història i tastar els productes dels tres forns adherits al projecte «Emblemàtics balears»: Can Pere, Can Bet i Pastisseries Pomar. Aquesta ruta es farà el dimecres 18 d’octubre, a les 11 h. Com ja és tradició, la Setmana del Pa inclou també la presentació de la Ruta del Llonguet, organitzada per l’Associació de Forners i Pastissers amb l’Ajuntament de Palma.

Les activitats que es preveuen són les següents:

Dilluns, 16 d’octubre, 17.00 h
Tast de pa de xeixa i showcooking llonguet gourmet, a càrrec de José Cortés, president de l’Associació de Cuiners de Balears (ASCAIB), xef, formador i assessor gastronòmic, al quiosc de la plaça de l’Olivar de Palma.

Dimarts, 17 d’octubre, 11.30 h
Presentació de la Ruta del Llonguet 2023, al quiosc de la plaça de l’Olivar de Palma.

Dimecres, 18 d’octubre, 11.00 h
Ruta dels forns emblemàtics de Campos, a càrrec de Tomàs Vibot, escriptor, investigador i divulgador de la cultura i el patrimoni. Coneixerem i tastarem els forns de Can Pere, Can Bet i Pastisseries Pomar.
Inscripcions

Dijous, 19 d’octubre, 11.00 h
Classe magistral ‘Joves forners, entre tradició i modernitat’, a càrrec de David Solana de l’Obrador Abantos, a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears.
Inscripcions

El conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, ha recordat que l’IDI treballa des de fa set anys amb l’Associació de Forners a través del distintiu de qualitat Pa d’Aquí, Forn i Tradició, que obtenen els forns que ofereixen almenys dues tipologies de pa tradicional de les Illes Balears i que elaboren un 70 % del producte que venen.

Per la seva banda, el gerent de l’Associació de Forners i Pastissers, Pep Magraner, ha agraït l’organització d’aquestes accions que “posen en valor el pa elaborat de forma artesanal amb una matèria primera de qualitat”. A més, ha destacat “la col·laboració publicoprivada a través de Pa d’Aquí que té com a objectiu que els consumidors identifiquin aquest distintiu amb un producte de qualitat, saludable i de proximitat»

Avui dia, la marca Pa d’Aquí té 304 establiments adherits. El conseller ha assegurat que «consumir pa fet per productors locals és més respectuós amb el medi ambient i ajuda l’economia local i el desenvolupament rural». Les tipologies de pa considerades tradicionals a les Illes Balears són: pa pagès (blanc i moreno), pa de xeixa, llonguet, panet d’oli, galetes fortes d’Eivissa, galeta d’oli, cóc, magraneta i pa de Viena.

A més a més, enguany s’han iniciat una sèrie de xerrades de joves professionals per encoratjar els alumnes a continuar amb l’ofici de forner. Concretament, Maties Miralles, del Forn des Pla de na Tesa, i Biel Vidal, del Forn de Ca na Joanaineta d’Alaró, han compartit la seva experiència com a forners i empresaris per mostrar la realitat als estudiants. Davant l’èxit, un dels actes d’aquesta Setmana del Pa és una classe magistral del David Solana de l’Obrador Abantos d’El Escorial, que tindrà lloc a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears el proper dijous, 19 d’octubre, destinada a alumnes de forneria i professionals del sector.

Sáenz de San Pedro ha anunciat també que estan treballant en un nou web per difondre i visibilitzar tots els forns de Pa d’Aquí, que hi tindran un espai propi on es podran consultar els productes, l’adreça… I on es presentaran els professionals que treballen en el forn.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat