/

Consum obre expedient a Lidl, Dia i Aldi pels seus tortells de Reis

Segons FAQUA es tracta de pràctiques que incorren en publicitat enganyosa i la vulneració de la normativa europea en matèria d'etiquetatge

Els inspectors de la direcció general de Consum han obert expedient sancionador als supermercats Lidl, Dia i Aldi. L’acció de l’Administració balear es va dur a terme el dimarts 4 de gener de 2022 després que FACUA-Consumidors en Acció denunciàs dos fabricants, Aserceli i Zampabollos, i les tres cadenes de supermercats per la venda de tortells de Reis que es presenten fraudulentament com a farcits de nata, quan en realitat contenen altres substàncies.

Segons FAQUA es tracta de pràctiques que incorren en publicitat enganyosa i la vulneració de la normativa europea en matèria d’etiquetatge.

A més dels expedients sancionadors, la Direcció General de Consum també ha instat les cadenes de supermercats que retirin dels seus establiments la cartelleria amb publicitat enganyosa.

D’altra banda, l’Administració de les Illes ha obert igualment un expedient sancionador a un dels fabricants denunciats per FACUA, Aserceli, que comercialitza un tortell de Reis amb la denominació “nata” malgrat que al seu farciment utilitza una barreja de nata i un preparat de greixos vegetals.

FACUA va denunciar davant el Ministeri de Consum i les diferents autoritats de protecció al consumidor autonòmiques a Dia, Lidl i Aldi i als fabricants Aserceli i Zampabollos per la venda d’aquests tortells, ja que els presentava de forma enganyosa com a farcits de nata quan realment contenen altres ingredients, contrari al que estableix la normativa europea d’etiquetatge i que suposa una pràctica de publicitat enganyosa.

En aquest sentit, la Llei 3/1991, de 10 de gener, de competència deslleial defineix en l’article 5 com a publicitat enganyosa qualsevol conducta que contingui informació falsa o informació que, tot i ser veraç, pel seu contingut o presentació indueixi o pugui induir a error als destinataris, sent susceptible d’alterar-ne el comportament econòmic.

De la mateixa manera, l’article 22 del Reglament (UE) 1169/2011 estableix que s’ha d’indicar la quantitat d’un ingredient en la preparació o la fabricació d’un aliment quan “figuri en la denominació de l’aliment o el consumidor l’associï normalment amb aquesta denominació” “, “es destaqui a l’etiquetatge per mitjà de paraules, imatges o representació gràfica” o “sigui essencial per definir un aliment i per distingir-lo amb els que es pogués confondre a causa de la seva denominació o del seu aspecte”.

Els tortells denunciats vulneren la normativa, ja que en la denominació s’indica exclusivament nata, quan s’hi han utilitzat altres ingredients, com ara un preparat de greixos vegetals.

Imatges: FACUA

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

code

 

Latest from Actualitat